És hora de la revolució feminista

El passat dimecres 5 de juliol es va celebrar a l’Espai Baronda d’Esplugues la 6a edició de la Jornada Emprenem, una trobada anual que pretén impulsar el talent femení, visibilitzar els projectes empresarials de les dones i crear xarxa.

En aquesta edició, la Jornada es va centrar en analitzar la situació actual de les dones, emfatitzant en les desigualtats que persisteixen o fins i tot s’agreugen, especialment en l’àmbit laboral.

Pilar Díaz, alcaldessa d’Esplugues, Josep Perpinyà, president del Consell Comarcal del Baix Llobregat, i Mercè Conesa, presidenta de la Diputació de Barcelona, van donar la benvinguda a l’acte, i van incidir en la necessitat de continuar impulsant polítiques d’igualtat des de les administracions locals, i remarcant la centralitat de les polítiques d’igualtat a la governança.

Mar Serna, ex-consellera de Treball de la Generalitat de Catalunya, magistrada i vicepresidenta de la Asociación de Mujeres Juezas de Espanya, va ser l’encarregada de fer la ponència principal, on va analitzar la situació actual de les dones en els diferents àmbits de la societat, deu anys després de l’aprovació de la primera llei d’igualtat al nostre país. Mar Serna va insistir en que “10 anys no són suficients per remoure segles de discriminació”, i també que “la crisi ha servit d’excusa per no desplegar la llei d’igualtat”. Va donar algunes dades significatives de presència de dones a càrrecs de decisió com per exemple governs autonòmics, alcaldies o poder judicial on els percentatges són excessivament baixos, per sota del 20%.

La segona part de la jornada va consistir en una taula rodona, moderada per la sociòloga Blanca Moreno, on van participar Nadia Varo, doctora en Història Contemporània per la UAB, i Eva Gajardo, secretària d’Igualtat i Formació Professional de UGT Catalunya. La taula va analitzar les discriminacions històriques de les dones que es continuen donant actualment al mercat de treball, centrant-se sobretot en la bretxa salarial i en l’evolució històrica del treball de les dones. Nadia Varo, en el breu repàs històric,  va incidir en la importància de la incorporació al mercat de treball de les dones de classe mitjana a la segona meitat del segle XX perquè les dones de classe treballadora han treballat sempre al llarg de la història. Altres idees importants plantejades a la taula són la necessitat d’un canvi de paradigma dels permisos i de la coresponsabilitat a les llars, la negociació col·lectiva i el necessari canvi de mentalitat en la feminització i/o masculinització de determinades professions.

La jornada va posar de manifest la necessitat de que les dones es mobilitzin i reivindiquin els valors del feminisme, especialment en l’accés a càrrecs de decisió i en la incorporació en igualtat de condicions a totes les professions, sense discriminació de cap tipus.

Imatges addicionals: 

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte