214 mesures per lluitar contra la violència masclista

El passat divendres va tenir lloc al Consell Comarcal la jornada “El Pacte d’Estat contra la violència masclista”, amb la participació de l’Alba Alfageme, psicòloga especialista en violència masclista, i de la Lídia Guinart, escriptora, periodista i diputada per Barcelona al Congrés dels Diputats.

A la jornada, que va servir per tancar el cicle de conferències sobre els 40 anys de feminismes al Baix Llobregat, va ser exposat el context actual de les violències masclistes, des de la perspectiva de les dones, fent incís en aquells aspectes més rellevants, o més mediàtics, que es recullen al Pacte d’Estat, i que en molts casos donen resposta a reivindicacions històriques de les víctimes de violència masclista.

En primer lloc, l’Alba Alfageme, psicòloga especialista en violència masclista, va parlar dels diferents tipus de violència (en la parella, violència sexual, matrimonis forçats, mutilació genital femenina, tràfic d’éssers humans, assetjament laboral, etc.), i va donar algunes dades de la magnitud del problema, com per exemple que la violència afecta a una de cada tres dones al món, i que és la principal causa de mort violenta de les dones.

També va remarcar alguns aspectes importants encara pendents, com per exemple fer que tota la societat sigui corresponsable en la lluita contra el masclisme, o acabar amb la impunitat.

En segon lloc, la Lídia Guinart va fer un resum de què és i en què consisteix el Pacte d’Estat contra la violència masclista, aprovat el passat 28 de setembre. El Pacte contempla 214 mesures, organitzades en 10 apartats, i estableix un compromís econòmic de 1000 milions d’euros en 5 anys.

El Pacte recull importants reivindicacions de les dones víctimes de violència masclista i del col·lectiu d’agents, serveis i professionals que treballen en aquest àmbit, com ara que les mares de nens i nenes assassinats, siguin considerades també víctimes de violència masclista, la prohibició de custòdies compartides en casos de violència masclista, o la possibilitat de poder atendre els i les menors sense necessitat de que el pare agressor doni el seu consentiment.

Us enllacem a continuació les presentacions d’ambdues ponents, així com el text complet del Pacte d’Estat contra la violència de gènere.:

- Presentació d'Alba Alfageme, psicòloga especialitzada en violència masclista.

- Presentació de Lídia Guinart, escriptora i periodista. Diputada al Congrés.

- Pacte d'Estat contra la violència de gènere.

Recordem que el 25 de novembre, Dia Internacional contra la violència masclista, declarat per l'ONU el 1999,  se celebra com a commemoració dels brutals assassinats de les tres germanes Mirabal, activistes polítiques de la República Dominicana per ordre del Dictador Rafael Trujillo, el 25 de novembre de 1960.

Imatges addicionals: 

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte