El SCM participa en un treball sobre l’origen dels paràsits del paludisme a Europa

Carles Aranda, biòleg del Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat, participa en un treball sobre l’origen dels paràsits del paludisme a Europa.

Acaba de publicar-se a la revista científica PNAS, el treball que, conjuntament amb l’Institut de Biologia Evolutiva de Barcelona, ISGlobal, diferents centres de recerca internacionals, el Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat i el COPATE del Delta de l’Ebre, mostra com s’ha pogut recuperar ADN d’antigues preparacions de pacients amb paludisme dels anys 40 del segle passat i l’origen de dos dels paràsits causants d’aquesta malaltia.

A Catalunya encara trobem importants poblacions dels mosquits que transmetien el paludisme, especialment al delta de l’Ebre i a la Badia de Roses. Així i tot, aquesta malaltia va ser eradicada als anys seixanta del segle XX i malgrat seguir ser presents els mosquits, no hi ha hagut més casos autòctons. Després d’un estudi en el que amb COPATE, el Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat va poder criar aquests mosquits en laboratori i portar-los a la Universitat de Nimegen a Holanda, on es van provar infeccions artificials amb resultat negatiu, es va considerar que possiblement les soques pròpies nostres dels paràsits del paludisme, Plasmodium falciparum i Plasmodium vivax, van desaparèixer amb la eradicació de la malaltia i que altres soques com ara les africanes no podien infectar els nostres mosquits que n’eren refractaris.

Per a poder provar aquesta hipòtesi han hagut de passar més de dues dècades en les que s’ha pogut trobar mostres antigues de sang de pacients amb paludisme conservades per descendents del Dr. Canicio a Sant Jaume d’Enveja, i al Laboratori de Biologia Evolutiva han pogut desenvolupar tècniques de recuperació d’ADN antic com les que es fan servir per a determinar els fòssils de Neandertals. Com a resultat s’ha pogut provar que els Plasmodium vivax que circulaven per la península són molt propers als que hi ha ara a Sudamérica i que els Plasmodium falciparum nostres eren similars als de l'Índia. Aquestes són les primeres proves que es troben de les hipòtesis històriques del moviment d’aquests paràsits al mon. Aquests resultats indiquen que algunes soques del paludisme van seguir les migracions humanes: de l'Índia a Europa entre els segles cinquè i quart AC, i desprès d’Europa a América desprès de l’arribada de Colom.

Per a més informació:

Article a la revista científica PNAS

Noticia a La Vanguardia

Noticia al New York Times

Fotos: Carles Aranda

 

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte