Histèriques o estressades?

El 85% dels psicofàrmacs (ansiolítics i antidepressius) que es recepten, s’administren a dones.

L’Ajuntament de Cervelló va acollir ahir a la tarda la jornada “La salut de les dones en joc”, tercera sessió del cicle amb el que el Consell de les Dones commemora els 40 anys de feminismes a la comarca.

La salut de les dones va ser llavors una de les principals reivindicacions de les dones, i en especial el dret al propi cos i a l’atenció gratuïta a la seva salut sexual i reproductiva. La resposta a aquesta sentida demanda va venir de la mà dels ajuntaments, amb la creació de diversos centres de planificació familiar arreu del territori.

Josep Perpinyà i Palau i José Ignacio Aparicio Ciria, president del Consell Comarcal i alcalde de Cervelló respectivament, van obrir aquesta jornada remarcant el compromís d’ambdues entitats amb la igualtat i la plena ciutadania de les dones, i la importància de la seva salut i benestar físic, mental i social.

La primera intervenció de la jornada va anar a càrrec de Lucia Artazcoz Lazcano, directora de Promoció de la Salut de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, que va centrar la seva exposició en l’afectació del treball, remunerat o no, i les dobles o triples jornades, en la salut de les dones. La principal conclusió és que els ritmes de vida, els horaris i les dificultats de conciliació i l’estrès, tenen greus conseqüències en el cos i la ment de les dones.

Es va destacar que el 85% dels psicofàrmacs (ansiolítics i antidepressius) que es recepten a Espanya s’administren a dones. El malestar de la dona fruit d’una sobrecàrrega laboral i domèstica s’ha volgut reduir a símptomes d’ansietat i depressió sense considerar els efectes que l’estrès físic i mental causen en el cos humà. La medicina androcèntrica no ha tingut en compte aquests factors, i ha fet que la salut de les dones sigui encara invisible per a la medicina.

Tot seguit, Esperanza Aguilà Ducet, infermera especialista en promoció de la salut des de la perspectiva de gènere i presidenta de CAPS (Centre d’anàlisi i programes sanitaris), va exposar algunes de les desigualtats directament relacionades amb l’àmbit sanitari: les diferents formes d’emmalaltir (infart de miocardi, anèmies, dolor, cansament o psicofàrmacs), la medicalització, o com els processos naturals de les dones es transformen en malalties, o l’abús de les cesàries. L’Esperanza també va posar de manifest que històricament, la investigació mèdica s’ha realitzat partint del model del cos de l’home, el que provoca que ens molts casos els tractaments i atencions d’algunes malalties no obtinguin els resultats desitjats en les dones. A més a més, les malalties o trastorns patits només per dones, sembla que ni han estat ni són prou interessats per investigar-hi (hormones de l’estrès, menstruació, etc).

Per últim, Victòria Lebrón Campos, ginecòloga del Servei d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva del Baix Llobregat Centre (ASSIR BLLC), i cofundadora del centre de planificació familiar de Sant Feliu, va fer una intervenció en clau històrica dels centres de planificació familiar del Baix Llobregat, la comarca amb major número de centres, i de com va ser la seva creació i evolució fins a l’actualitat.

La jornada es va cloure amb la intervenció de Vicky Castellanos Núñez, consellera de les Dones del Baix Llobregat, i Isabel Belmonte Fernandez, regidora d’Igualtat de Cervelló.

El cicle sobre les 40 anys de feminismes al Baix Llobregat es tancarà a l’octubre a la seu del Consell Comarcal amb una jornada sobre la violència masclista.

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte