IX Jornades de Patrimoni del Baix Llobregat. El llegat de les Dones

El divendres 30 de novembre va tenir lloc la celebració de les IX jornades de Patrimoni del Baix Llobregat. En aquesta edició, l’escenari escollit va ser la Torre de la Creu de Sant Joan Despí, coincidint amb l’any Jujol 140 un moviment artístic, cultural i social per difondre la figura de Josep Maria Jujol. A l’acte van assistir regidores i regidors i personal tècnic dels ajuntaments de la comarca, entitats culturals, i professionals dels diferents àmbits.

En un marc privilegiat i de gran valor patrimonial com és la Torre de la Creu, un edifici d'estil modernista construït per Josep Maria Jujol entre els anys 1913 i 1916, es van desenvolupar aquestes jornades amb un lema feminista: el llegat de les dones. Un element imprescindible i necessari d’abordar per visibilitzar les dones en l’àmbit cultural i patrimonial. El concepte de patrimoni és clarament androcèntric, reflecteix uns discursos i unes narratives amb els ulls dels homes. El discurs i la narrativa històrica s’ha creat a través del patrimoni de filiació masculina i allò vinculat a la història de les dones ha quedat relegat a un segon pla.

En aquest sentit, es va plantejar un doble objectiu: donar eines per posar en valor el patrimoni vinculat a l’activitat de les dones i generar un discurs no androcèntric del patrimoni que tenen les nostres ciutats i viles.

La inauguració va anar a càrrec del regidor de cultura de Sant Joan Despí, Alex Medrano, la presidenta del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, Conxita Sánchez, la directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, Elsa Ibar, el diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Oriol Lladó i el president del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Josep Perpinyà, qui va destacar l’aposta de les institucions per impulsar el nostre patrimoni, i tot i que aquestes jornades tenien un caràcter biennal, l'any 2017 es van celebrar a Espareguera i s’han tornat a realitzar l'any 2018 a Sant Joan Despí.

Seguidament, van tenir lloc les ponències, i es va comptar amb un panell d’expertes de gran prestigi, la historiadora i escriptora Isabel Segura, la catedràtica de didàctica Mercè Tatjer, la pedagoga i doctora de didàctica del patrimoni, Laia Coma, la  historiadora i cap de l'Arxiu Municipal de Sant Joan Despí, Montserrat Duran i la directora de l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat, Mari Luz Retuerta.

Al llarg del matí es va posar en evidència que una part de les dones accedeix a les escoles d’art i oficis, i realitzen també treballs tècnics de gran importància, això sí, des de la invisibilitat. Es van identificar els diferents elements al voltant del llegat de les dones. La incorporació de la història de les dones a les escoles i als materials pedagògics i didàctics és primordial per donar a conèixer la seva contribució. Els assistents van participar, també, en un taller conduït per la doctora Laia Coma.

Va cloure la jornada el conseller de Cultura i Memòria Democràtica del Consell Comarcal, Lluís Monfort qui va fer una ferma aposta per visibilitzar el patrimoni potenciant les jornades, ja que esdevenen una valuosa eina per tal de dur a terme una anàlisi sobre l’estat i la gestió patrimonial, per divulgar el coneixement científic i cultural, i per continuar impulsant conjuntament el Patrimoni del Baix Llobregat, amb perspectiva de gènere.

A la tarda es va realitzar la visita guiada: la Ruta de dones de Sant Joan Despí, a càrrec del Centre Estudis Comarcal del Baix Llobregat.

Les IX jornades de Patrimoni del Baix Llobregat han estat organitzades pel Consell Comarcal del Baix Llobregat i el Centre d’Estudis del Baix Llobregat amb el suport de la Diputació de Barcelona i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Imatges addicionals: 

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte