Jornada FP al Baix Llobregat: Un repte compartit i un acord comú.

El divendres dia 12 de maig, com a punt de partida de l’acord per impulsar la FP a la comarca, es va celebrar a la Biblioteca de Martorell la Jornada de Formació Professional Inicial al Baix Llobregat, que va ser presentada per l’Alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, el President del Consell Català de Formació Professional, Jordi Ficapal, el Diputat delegat d’Educació de la Diputació de Barcelona, Rafael Homet, i el President del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Josep Perpinyà.

En Jordi Ficapal va realitzar una intervenció en la que va parlar dels reptes immediats de la Formació Professional, i que esdevindran en nous llocs de treball que caldrà tecnificar; com per exemple la robòtica. Seguidament van intervenir la Directora de Politiques de Formació i Ocupació de PIMEC, Sílvia Miró, el President de l’AEBALL (Associació Empresarial de l’Hospitalet i Baix Llobregat) Manuel Rosillo, i el Coordinador de l’Àrea de Desenvolupament Estratègic del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Andrés Andrés, que van tractar les necessitats de formació i ocupació, la demanda laboral de personal tècnic en el sector de la mecànica industrial i el tecnològic, entre d’altres, i dels casos pràctics de formació en el sector de l’industria alimentària. Es va destacar la importància de combinar i adaptar els continguts de la Formació Ocupacional i Professional, i en el cas de petites i mitjanes empreses, formar personal polivalent i amb competències transversals.

El Responsable Territorial de Catalunya de la Fundació Bertelsmann, Guillem Salvans, el Coordinador Territorial d'Ensenyaments Professionals dels  Serveis Territorials d’Ensenyament del Baix Llobregat, Xavier Arasanz, i la sotsdirectora de l’Institut Esteve Terrades de Cornellà de Llobregat, Mª Carmen Brió, van reflexionar sobre la formació dual actual i les diferents experiències que s’estan duent a terme, que si bé són positives per l’adquisició d’experiència, caldria simplificar-les administrativament.

El Responsable de Formació Professional i Qualificacions Professionals de la Secretaria de Treball, Economia i Estudis de CCOO de Catalunya i el Secretari General de la Secció Sindical d’Intercentres de l’empresa Roca, Felipe Trigueros, van exposar la visió laboral de la FP i l’experiència de l’empresa Roca i  l’IES Calamot de Gavà que han establert una col•laboració que permet la formació del personal i la seva contractació. El Responsable de Formació Professional. UGT- Baix Llobregat, Carles Ferrer, va oferir a continuació una  visió crítica del moment actual i del futur immediat de la FP. Es va destacar també la importància de connectar el sistema educatiu i el mon empresarial per tal d’adequar l’oferta i la demanda de llocs de treball, i orientar cap al contracte laboral.

La cloenda va ser a càrrec de Jordi Gil, Conseller d’Educació del Consell Comarcal del Baix Llobregat, i la Núria Vallduriola, Directora dels Serveis Territorials d’Ensenyament del Baix Llobregat. Van exposar la demanda i l’oferta actual de la FP al Baix Llobregat per famílies professionals, i es va destacar que alguns dels cicles menys demandats pels estudiants són el que més inserció laboral presenten. També es van assenyalar les necessitats de formació de la Zona Nord de la comarca, i  en aquest sentit, el Consell Comarcal del Baix Llobregat està realitzant un estudi per derivar els resultats al Departament d’Ensenyament, i poder així ajustar l’oferta formativa.

Com a conclusió de les jornades es manifesta la necessitat de continuar treballant conjuntament en aquest àmbit, i en la creació d’una taula de treball formada pels diferents agents del territori amb la finalitat d’aprofundir en l’anàlisi de la FP. Es d’interès comú trobar estratègies conjuntes que permetin impulsar la Formació Professional al territori, i en especial posar-la en valor, dotant-la del reconeixement que es mereix.

Imatges addicionals: 

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte