L'entorn

La Colònia Güell es va implantar a la part baixa de la vessant de les muntanyes de Santa Coloma de Cervelló, al costat de la carretera que uneix Sant Boi de Llobregat amb Sant Vicenç dels Horts. Aquesta carretera, amb el canal de la dreta adossat, separa la plana d’horta regable de la Vall Baixa del Llobregat amb els camps de secà, que aleshores s’enfilaven per la muntanya.

El conjunt de la Colònia es va situar, doncs, entre camps, i pinedes. El fet que amb el pas del temps no s’hagi modificat significativament l’estructura urbana, ha permès que aquest entorn s’hagi conservat en bona part.

En els camps cultivats s’hi fan cereals de secà a prop de la Colònia, i cirerers cap a la muntanya. Les pinedes es troben entorn de l’escola i de l’església.

El camí de Gaudí és un camí que va des de l’entrada de la fàbrica fins l’església, passant per la pineda. És un lloc utilitzat per passejar els veïns de la Colònia. Al seu inici, a prop de la fàbrica, hi ha el banc del “sinofós” emprat per la gent gran per fer petar la xerrada.

A les pinedes que envolten l’església hi ha bancs per seure tranquil·lament. També hi ha una font al sector de la pineda conegut com a bosc Joaquim Folguera, a prop de l’església. Les pinedes són molt utilitzades per al passeig de la gent de la Colònia i pels visitants, sobretot escolars.

El racó més tranquil és sens dubte l’espai estructurat entorn un caminet que es troba entre el camí Gaudí i el carrer Lluís Artó, amb una profussió de plantes d’acant, que a la primavera, si no hi ha sequera, despleguen la seva exuberància.

Hi ha alguns edificis separats del nucli de la Colònia que el visitant pot observar: La masia Can Julià de la Muntanya, al costat de l’aparcament de visitants, i la Torre Salbana. Entre aquests hi ha el camp de futbol de la Colònia.

Can Julià és una antiga masia encara habitada en una part i també ho està un edifici proper. Una part de la masia està en ruïnes. Entre Can Julià i el nucli de la Colònia, a prop del camí que baixa des de l’aparcament, s’està construint la nova escola de la Colònia Güell, molt necessària per atendre les necessitats creixents de places escolars.

La Torre Salbana es una torre del segle XII d’estructura ben conservada però amb una edificació de segle XIX adossada que està en ruïnes. La torre va ser declarada monument històric artístic el 1949.

Imatges addicionals: 
Torre Salbana
Bosc Joaquim Folguera
Can Julià de la muntanya
Camí de Gaudí
Camí de Gaudí

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte