Arxiu Comarcal

L’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat (ACBL) pertany a la Xarxa d’Arxius Comarcals. Es va crear l’any 1993 amb la col·laboració del De­partament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat i el Consell Comarcal del Baix Llobregat.

La institució desenvolupa funcions d’arxiu de l’Administració, d’institucions i de particulars del Baix Llo­bregat , així com de l’’Arxiu Municipal de Sant Feliu de Llobregat.

Els principals serveis dels que disposa són:

  • Servei de consulta de documents,  amb accés a la base de dades de l’Arxiu i a Internet.
  • Consulta de fons i documents digitalitzats a tra­vés del cercador de fons i documents de la Xarxa d’Arxius Comarcals.
  • Servei d’informació i referència sobre els fons i documents de l’Arxiu, tant per via presencial com per correu, telèfon, fax i internet.
  • Servei educatiu, amb visites comentades, prè­via concertació, adreçades als centres d’ensenyament o a altres col•lectius que ho sol•licitin; material didàctic i assessorament en el treballs de recerca de batxillerat i en els crèdits de síntesi d’ESO.
  • Servei de reprografia de tot tipus de docu­ments: imatges, sonors, audiovisuals i textuals.
  • Serveis de suport a l’Administració local de la comarca en temes de gestió documental.
  • Biblioteca, amb més de 6.600 volums, especia­litzada en el Baix Llobregat, història i arxivística.
  • Hemeroteca, amb més de 600 capçaleres del Baix Llobregat de les quals una part es consultable mitjançant el cercador XAC_ Premsa.

L’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat garanteix la conservació, la preservació i la difusió del patrimoni documental de caràcter local i comarcal. Per tant, assumeix una important funció d’agent cultural i social al servei de la comarca i de Sant Feliu de Llobregat. L’arxiu també té la missió d’assessorar  les administracions locals i aquelles institucions que ho sol·licitin en matèria de gestió dels seus documents i en la implantació de sistemes de gestió documental, motiu pel qual el nou equipament incorpora un ús intensiu de les noves tecnologies de la informació i les comunicacions a la comarca del Baix Llobregat.

 El nou equipament, inaugurat el 28 de març de 2015,  disposa d’una superfície útil 1872 m2, repartits en diversos espais físics d’arxiu, com els dipòsits de documents, les sales de treball, la sala polivalent per a conferències, exposicions i tallers i la sala de consulta, i equipaments tecnològics (estacions de digitalització, sistema d’informació per Internet i repositori segur de documents.

L’arxiu pot desenvolupar la tasca de fer accessible la informació i la documentació que guarda al conjunt de la societat per als seus múltiples interessos (investigació, recerca d’informació per tràmits administratius, genealogia, elaboració de treballs escolars, ...), és un gestor eficaç per al conjunt d’institucions o entitats que tenen en el patrimoni documental un important actiu de les seves organitzacions (administracions, institucions, fundacions, empreses, associacions, notaries, jutjats, etc.) i per a les persones físiques que disposen de llegats patrimonials o personals de rellevància.
 
El Departament de Cultura ha realitzat una inversió als 4 milions d'euros per a la construcció i l’equipament de l’arxiu comarcal, i l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat va cedir el terreny. La Subdirecció General d'Arxius i Museus ha fet el seguiment del procés de construcció i equipament conjuntament amb l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat per tal de realitzar una obra que s’ajusti als requeriments tècnics i tecnològics d’un arxiu modern.

L’edifici, de nova planta, és obra dels arquitectes Xavier Vendrell i Claudi Aguiló, s’ubica al barri del Mas Lluí, situat a pocs metres d’altres equipaments públics de Sant Feliu de Llobregat, com l’Institut de batxillerat Olorda, l’escola Martí Pol i comparteix edifici amb el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat.

L’arxiu, edificat en tres plantes, es divideix en dues àrees: la interna i la pública. La primera disposa de moll de descàrrega, sala de recepció i tria de la documentació, àrea de desinfecció, magatzems, sales de treball, despatxos, sala de reunions, cinc dipòsits de documentació amb una capacitat potencial de 14 quilòmetres i dos dipòsits de suports especials: un per a documentació fotogràfica i electrònica i un altre per a suports de gran format, com pergamins, plànols i cartells.

 Els espais públics es divideixen en una sala de consulta apte per a 19 persones, que també conté part de la biblioteca auxiliar, i una sala polivalent amb un aforament de 60 persones.

Per a la seguretat, preservació i conservació de la documentació, l’arxiu disposa de sistemes de control ambiental, temperatura i humitat relativa, així com de sistemes de seguretat: alarma anti intrusió i detectors de fum.

Des del punt de vista del tractament de la informació, compta amb un equipament informàtic de digitalització, amb aplicacions de gestió documental en línia accessibles des del web i amb serveis de conservació segura i a llarg termini de la documentació digital a través d’un Repositori Segur de Documents (DIDAC).

 L’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat custodia 124 fons, entre els quals hi ha els arxius municipals de Sant Feliu de Llobregat (des del 1757), de Castellví de Rosanes, Collbató (1817), Corbera de Llobregat (1761), Santa Coloma de Cervelló (1841) i Torrelles de Llobregat (1716), així com el fons del Consell Comarcal del Baix Llobregat.  Conté prop de 2.300 protocols de les diverses notaries del districte de Sant Feliu de Llobregat (des del finals del segle XVIII) i diversos fons institucionals, d’associacions, patrimonials, eclesiàstics, d’empreses i de particulars de la comarca.

Xarxa d'Arxius Comarcals (XAC)

Dades contacte

Cr. Clementina Arderiu, 23
08980 Sant Feliu de Llobregat
Tel. 936666703
Fax 936850262

acbaixllobregat.cultura@gencat.cat

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte