Patrimoni Mundial

El comitè del Patrimoni Mundial de la UNESCO reunit a la ciutat sud-africana de Durban va acordar el dia 15 de juliol DE 2005 incloure quatre obres de l’arquitecte Antoni Gaudí, entre elles la Cripta de la Colònia Güell en la llista del Patrimoni Mundial.

Amb motiu d’aquest acord el consorci de la colònia Güell i l’ajuntament de Santa Coloma de Cervelló va fer públic el següent comunicat:

Avui 15 de juliol, el Comitè del Patrimoni Mundial de la UNESCO reunit a la ciutat sud-africana de Durban ha acordat incloure l’església de la Colònia Güell, juntament amb altres obres de Gaudi, en la llista del Patrimoni de la Humanitat.

Volem expressar en primer lloc la satisfacció que suposa aquesta declaració per al poble de la Colònia Güell i de Santa Coloma de Cervelló i per a la Comarca del Baix Llobregat.

Tots som conscients dels valors d’aquesta obra de Gaudí que la Colònia Güell té el privilegi d’acollir. Però sens dubte, la declaració com a Patrimoni de la Humanitat suposa un reforç del reconeixement internacional que ens plau.

Avui i en aquest moment hem de tenir presents i dedicar aquest reconeixement a totes les persones i institucions que han fet possible que aquest monument hagi arribat fins els nostres dies: L’Eusebi Güell que va promoure la construcció de l’església, tots els treballadors que varen contribuir a aixecar-la pedra a pedra, la parròquia del Sagrat Cor que li ha donat vida i durant molts anys en va fer el manteniment, els arquitectes que després de Gaudí i fins avui dia van fer-hi les seves intervencions, les persones que l’han estudiat i divulgat arreu del món i al poble de la Colònia i de Santa Coloma de Cervelló que l’ha fet seva i la porta al cor.

Aquesta declaració ens motiva a continuar perseverant en la conservació de l’edifici i en facilitar el coneixement d’aquest a totes les persones del nostre país i d’arreu de món que s’acosten fins aquest racó del Baix Llobregat per admirar una de les obres cabdals de l’arquitectura.

Per a la gent de la Colònia aquest edifici és més que una obra mestra de l’arquitectura. Com a església molts i moltes han estat batejats aquí, s’hi han casat, han recordat els difunts, i alguns han compartit la seva fe. Tothom s’hi ha passejat, ha pres la fresca al seus voltants, i ha portat orgullós parents i amics a veure-la. És per això que avui que la Cripta ja és Patrimoni de la Humanitat, volem recordar també que la Cripta forma part del patrimoni sentimental de la gent d’aquest poble.

Avui hem tingut una bona notícia, felicitem-nos.

L’acord del Comitè del Patrimoni Mundial s’expressa:

Acord:

España – Obras de Antoni Gaudí

Al parque Güell, Palacio Güell y la Casa Milà de Barcelona, que fueron inscritos en la lista del Patrimonio Mundial en 1984, se han añadido ahora otros cuatro edificios construidos por el arquitecto Antoni Gaudí (1852-1926) y situados en Barcelona o sus proximidades. Al igual que estas tres joyas arquitectónicas, los nuevos edificios atestiguan la excepcional contribución de las creaciones de Gaudí a la evolución de la arquitectura y las técnicas de construcción a finales del siglo XIX y principios del XX. Estos monumentos son la expresión de un estilo ecléctico y sumamente personal al que su autor dio rienda suelta no sólo en la arquitectura sino también en la jardinería, la escultura y muchas otras artes decorativas. Los cuatro edificios añadidos a la lista del Patrimonio Mundial son: Casa Vicens(1883-1885), Fachada de la Natividad y cripta de la Catedral Sagrada Família (1884-1926), Casa Batlló (1904-1906) y Cripta de la Colònia Güell (1898-1905).

L’acord es recolza en l’informe preceptiu emès per ICOMOS. D’aquest informe es de destacar el comentari que es fa de les obres de restauració:

La Cripta de Gaudí a la Colònia Güell va ser l’única part edificada d’un ampli projecte de construcció. Posteriorment, es va construir una coberta provisional sobre la cripta, la qual, amb el temps, es va anar degradant. També hi ha hagut problemes estructurals, ja que els pilars no van rebre la càrrega per a la qual estaven previstos. Aquests darrers anys, s’ha restaurat l’estructura, conservant i consolidant la Cripta construïda per Gaudí, però reemplaçant la coberta provisional per una terrassa i una escala noves. Aquest projecte ha generat un debat a Espanya. Això no obstant, l’obra de Gaudí ha estat restaurada correctament i n’ha perdut autenticitat. La nova terrassa s’ha basat en criteris conceptuals moderns, però no causa problemes visuals als visitants que s’hi acosten. De fet, la integritat general del lloc s’ha conservat de manera raonable”.

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte