El Ple aprova el Pla de Resiliència al canvi climàtic del Baix Llobregat.
El Ple del Consell Comarcal, celebrat de forma presencial aquest dilluns 19 de desembre, ha aprovat amb el vot favorable de tots els grups polítics, el Pla de Resiliència al canvi climàtic del Baix Llobregat, document que té l’objectiu de fer més resilient la comarca del Baix Llobregat respecte als impactes del canvi climàtic.
El Pla que va ser presentat al Consell d’Alcaldes i Alcaldesses el passat 14 de desembre, reforça les actuacions del Consell Comarcal orientades a adoptar mesures i pretén reforçar i orientar la comarca davant l’escenari de canvi climàtic, sent d’utilitat als ajuntaments per identificar accions que es poden impulsar de manera coordinada des d’una visió supramunicipal, engegar una estratègia d’adaptació si encara no ho han fet, o actualitzar o revisar l’estratègia existent.
El conseller de Medi Ambient, Jordi Carbonell, ha presentat aquest punt al Ple destacant que dintre de l’emergència climàtica que estem vivint, cal mitigar els efectes i preparar-se per als pròxims escenaris que vindran, que no seran bons. Aquest Pla s'ha realitzat amb el suport de la Diputació de Barcelona, i la seva elaboració ha comptat amb molta participació. És una eina que complementa els Plans d’Adaptació Climàtica municipals.
Els diferents grups polítics han donat suport a aquest punt ressaltant que és un bon instrument per adaptar-se al canvi climàtic, així com la necessitat de generar eines per fer front a aquest gran repte al qual ens enfrontem.
La presidenta, Eva Martínez, ha informat que el pla passarà, durant 30 dies a la fase d’exposició pública, i ha posat en coneixement del Ple també, que recentment s’ha creat l'Oficina Comarcal de Transició Energètica, i que a partir del mes de gener es farà una presentació de les seves accions i línies de treball.
Aprovat el pressupost i la plantilla corresponent a l’exercici 2023
Amb el vot a favor dels grups comarcals del PSC, ECG i JxCat, i l’abstenció d’ERC, el Ple del Consell Comarcal ha aprovat el pressupost i la plantilla corresponent a l’exercici 2023.
En la presentació del punt, el conseller d’Hisenda, Règim Interior, Acompanyament Local, Administració Electrònica i Agenda Urbana, Fernando Vicente, ha destacat que el Consell Comarcal és una administració que no té recursos propis i que els els seus ingressos provenen majoritàriament d’aportacions d’altres administracions i exceptuant el Fons de Cooperació Local, tenen caràcter finalista.
Així mateix, ha informat que l’expedient del pressupost incorpora el Consell Comarcal i els Consorcis de la Colònia Güell i de Turisme, i que el creixement respecte al 2022, és del 8,12%.
Es modifiquen els terminis del Programa Comarcal de Suport 2021-2022
La presidenta, Eva Martínez, ha presentat al Ple aquesta modificació realitzada d'acord amb diverses sol·licituds de pròrroga i a múltiples consultes sobre possible ampliació de terminis rebudes en els darrers mesos.
El Ple ha aprovat per unanimitat, incrementar els terminis perquè els ajuntaments puguin executar les obres que tenen pendents. Així, el termini màxim d’execució dels projectes serà el 31 de desembre de 2023, i el de justificació dels projectes el 15 de maig de 2024.
Moció sobre la manca d’infraestructures sanitàries al Baix Llobregat
Amb el suport de tots els grups comarcals, el Ple ha aprovat una moció sobre la manca d’infraestructures sanitàries al Baix Llobregat.
La consellera de Salut, Gina Pol, ha presentat al Ple aquesta moció, informant que fruit de les peticions del darrer ple, des del Consell de Salut s’ha començat a treballar per fer una fotografia de les mancances de les infraestructures a la comarca del Baix Llobregat.
Amb aquesta moció, el Ple del Consell Comarcal reclama obrir un espai de diàleg i de planificació amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya per analitzar municipi a municipi les necessitats d’infraestructures existents o de nova creació en l’àmbit de l’atenció primària al Baix Llobregat, així com la revisió d'horaris i serveis als CAP de les àrees bàsiques rurals.
Reivindica consensuar amb les plantilles existents als centres d’atenció primària de la comarca la millora dels espais de treball a les necessitats dels professionals i de la població, donat que molts centres han quedat petits o envellits al territori.
Continua reclamant un Pla d’actualització dels ambulatoris, consultoris i CUAPs necessaris a la comarca, així com un calendari d’execució de les obres i millores necessàries.
Agraeix als ajuntaments del Baix Llobregat la disponibilitat d’espais municipals i al Departament de Salut per tal de poder garantir zones de vacunació de la COVID i de la grip o bé espais per a desenvolupar els grups de salut comunitària.
Des dels diferents grups polítics han agraït al govern del Consell Comarcal i a la consellera de Salut l’elaboració de la moció destacant que la situació sanitària que pateix la comarcal és una prioritat.