FAQ UNITAT DE CONTRACTACIÓ

CONTRACTES MENORS

No

Al respecte, cal destacar que la Junta Consultiva de Contractació Administrativa de la Generalitat de Catalunya va emetre l’Informe núm. 7/2019, de 3 d’octubre, donant resposta a la qüestió; concretament, va considerar el següent:

“L’informe jurídic preceptiu de la Secretaria en l’aprovació d’expedients de contractació de les entitats locals es preveu a la disposició addicional tercera de la LCSP per a tots els expedients de contractació, sense exceptuar els expedients dels contractes menors, i amb independència del nombre d’habitants del municipi, si bé en els de gran població l’han d’emetre la persona titular de l’assessoria jurídica.

L’aplicació en aquests casos de la possibilitat prevista en la normativa reguladora del règim jurídic dels funcionaris de l’Administració local amb habilitació de caràcter nacional, de substituir l’informe del secretari per una nota de conformitat es considera adient i, fins i tot, necessària, per preservar l’agilitat que ha de caracteritzar els contractes menors”.

CRITERI D'ADJUDICACIÓ

L’article 145 de la LCSP insisteix en l’obligació d’adjudicar el contracte a qui presenta l’oferta amb una millor relació qualitat-preu, que s’ha d’avaluar mitjançant criteris econòmics i qualitatius .

Quan es parla de millor qualitat de l’oferta es refereix a tots els aspectes tècnics que permeten diferenciar una oferta d’una altra.

Aquests criteris de qualitat tècnica poden ser avaluables objectivament o estar subjectes a judici de valor.

La LCSP estableix amb caràcter general l’adjudicació dels contractes sobre la base d'una pluralitat de criteris que garanteixin la millor relació qualitat-preu.

Requisits formals

  • S’han d’establir en els plecs de clàusules administratives particulars o en el document descriptiu.
  • Han de constar en l’anunci que serveixi de convocatòria de la licitació.
  • S’han de justificar en l’expedient (art. 116.4 de la LCSP).

Requisits substantius (art. 145, punts 5 i 6, de la LCSP)

  • Han d’estar vinculats a l’objecte del contracte. S’entén que ho estan quan integri les prestacions del contracte, en qualsevol dels seus aspectes i en qualsevol etapa del seu cicle de vida.
  • Han de ser formulats de manera objectiva amb respecte als principis d’igualtat, no discriminació, transparència i proporcionalitat; i no han de conferir a l’òrgan de contractació una llibertat de decisió il·limitada.
  • Han de garantir l’avaluació de les ofertes en condicions de competència efectiva.
  • Han d’incorporar especificacions que permetin avaluar les ofertes segons els criteris d’adjudicació.

a. Per la seva naturalesa, poden ser criteris econòmics i criteris qualitatius.

b. Per la manera de valorar-los, poden ser criteris valorables mitjançant xifres o percentatges i criteris la valoració dels quals depèn d’un judici de valor.

Criteris econòmics:

El criteri econòmic o relacionat amb els costos és el preu o un criteri basat en la rendibilitat, com ara el cost del cicle de vida.

Criteris qualitatius:

Els criteris qualitatius poden ser:

  • La qualitat, inclòs el valor tècnic, les característiques estètiques i funcionals, l'accessibilitat, el disseny, etc.

  • Les característiques socials, com ara el foment de la integració social de persones amb discapacitat, persones desafavorides, membres de col·lectius vulnerables, persones en situació de risc d’exclusió social; subcontractació amb centres especials d’ocupació o empreses d’inserció; plans d’igualtat de gènere que s’apliquin en l’execució del contracte; foment de la contractació femenina; conciliació de la vida laboral, personal i familiar; millora de les condicions laborals i salarials, estabilitat en l’ocupació, etc.

  • Les característiques mediambientals, com ara la reducció del nivell d’emissió de gasos d’efecte hivernacle, mesures d’estalvi i eficiència energètica, la utilització d’energia procedent de fonts renovables, el manteniment o la millora dels recursos naturals, etc.

  • L’organització, la qualificació i l'experiència del personal adscrit a l'execució del contracte, sempre que la qualitat d'aquest personal en pugui afectar de manera significativa la millor execució.

  • El servei de postvenda, l’assistència tècnica i les condicions d’entrega, com ara la data, el procés d’entrega dels béns o serveis, el termini d’entrega o d’execució, els compromisos relatius a recanvis i seguretat, etc.

  • Les millores, com ara prestacions addicionals a les definides en el projecte i en el plec de prescripcions tècniques, sense que puguin alterar la naturalesa de les prestacions ni l’objecte del contracte, que han d’estar prou especificades. Les millores proposades per l’adjudicatari passen a formar part del contracte i no poden ser objecte de modificació. No s'hi pot assignar una valoració superior al 2,5%.

Els criteris qualitatius sempre s’han d’acompanyar de criteris relacionats amb els costos, que poden ser el preu o un plantejament basat en la rendibilitat, com el cost del cicle de vida.

No, ja que els criteris d'adjudicació han d'estar referits a les característiques de les ofertes, i no de les empreses licitadores. L'experiència de les empreses no permet identificar una major qualitat de les ofertes, i és un dels mitjans d'acreditació de la solvència de les empreses.

En canvi, sí es pot establir com a criteri d'adjudicació l'avaluació de l'organització, la qualificació i l'experiència del personal encarregat d'executar el contracte, sempre que la qualitat del personal empleat pugui afectar de manera significativa a l'execució del contracte, com podria ser el cas, per exemple, en els contractes relatius a serveis intel·lectuals.

PLECS

L’article 122 de la LCSP estableix que només podran ser modificats amb posterioritat per error material, de fet o aritmètic. En altre cas, la modificació dels plecs comporta la retroacció de les actuacions.

Els òrgans de contractació han de prorrogar el termini per a la recepció de les ofertes quan s'introdueixin modificacions significatives en els plecs. Aquesta pròrroga ha de ser proporcional a la importància de la modificació. (article 136 LCSP).

Els paràmetres que han de permetre determinar una presumpta anormalitat s'han d'establir als plecs i és una obligació de l’òrgan de contractació identificar les ofertes presumptament desproporcionades.

L’article 149.2 distingeix dos supòsits: quan l’únic criteri d’adjudicació és el preu i quan s’utilitzen una pluralitat de criteris d’adjudicació.

En les licitacions en què hi hagi un únic criteri d’adjudicació, el preu, s’hauran de preveure als plecs els paràmetres per determinar els llindars d’anormalitat. Si als plecs no consten aquests paràmetres, s’han d'aplicar els paràmetres objectius que s'estableixin a l’article 85 del RGLCAP.

En les licitacions amb una pluralitat de criteris d’adjudicació s’ha d’incloure en plecs els paràmetres per determinar la possible anormalitat de les ofertes.

DURADA

La regulació es troba en l’article 29.4 LCSP que diu “4. No obstant el que estableixen els apartats anteriors, quan al venciment d’un contracte no s’hagi formalitzat el nou contracte que garanteixi la continuïtat de la prestació que ha d’efectuar el contractista a conseqüència d’incidències resultants d’esdeveniments imprevisibles per a l’òrgan de contractació produïdes en el procediment d’adjudicació i hi hagi raons d’interès públic per no interrompre la prestació, es pot prorrogar el contracte originari fins que comenci l’execució del nou contracte i en tot cas per un període màxim de nou mesos, sense modificar la resta de condicions del contracte, sempre que l’anunci de licitació del nou contracte s’hagi publicat amb una antelació mínima de tres mesos respecte de la data de finalització del contracte originari.”

D’acord amb l’informe 6/2022, de 28 juliol, de la Junta Consultiva de Contractació Pública de Catalunya, s’aplica als contractes de tracte successiu, i s’ha de tenir en compte que és obligatòria per al contractista sempre que es donin els requisits establerts en l’article 29 .4 LCSP.

Així mateix, el referit article estableix quan es pot utilitzar:

  • A causa d’incidències imprevisibles per a l’òrgan de contractació que tinguin lloc durant el procediment d’adjudicació del nou contracte i que n'impossibiliten la formalització. L’article no disposa o empara que les incidències que hagin tingut lloc puguin ser circumstàncies conjunturals o de manca de planificació per part de l’òrgan de contractació.
  • Han d’existir raons d’interès públic que justifiquin no interrompre la prestació.
  • La possibilitat de pròrroga només és viable si el contracte originari encara és vigent.
  • Permet prorrogar el contracte originari fins que comenci l’execució del nou contracte, però amb una limitació màxima de 9 mesos.
  • L’anunci de licitació del nou contracte s’ha d’haver publicat amb una antelació mínima de tres mesos respecte de la data de finalització del contracte originari o, en el cas dels contractes basats en un acord marc o dels contractes específics en el marc d’un sistema dinàmic d’adquisició, des de l’enviament de les invitacions per presentar oferta com a mínim 15 dies naturals abans de la finalització del contracte.

S’ha de tenir en compte que la pròrroga excepcional del contracte no habilita per modificar altres aspectes del contracte.

 

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte