Cada any 1200 alumnes al Baix Llobregat perden el dret a poder accedir a una beca menjador

El Consell Comarcal impulsa una prospectiva d’alternatives per oferir el servei de menjador escolar a l’ESO

La seu del Consell Comarcal ha acollit el dimarts 28 de març l'acte de presentació de la prospectiva d’alternatives per oferir el servei de menjador escolar a l’Educació Secundària Obligatòria al Baix Llobregat.

L'estudi, realitzat per la consultora D-CAS per encàrrec del Consell Comarcal del Baix Llobregat, analitza diferents alternatives per poder atendre a prop de 1.200 alumnes que deixen de tenir un ajut de menjador escolar quan acaben sisè de primària i comencen primer de l'ESO, a causa, principalment, de la implantació de la jornada compactada en els instituts, fet que va provocar la caiguda progressiva dels serveis de menjadors escolars, i que va generar una major desprotecció de l’alumnat adolescent en situació de vulnerabilitat que no disposa de recursos familiars per fer un àpat diari de qualitat.

El conseller d’Educació, Jordi Gil, acompanyat del síndic de greuges de Cornellà, Joan Barrera, de la directora de la consultora D-CAS, Sarai Samper, i de la tècnica de l’AFFAC-Baix Llobregat, Alba Martínez, ha donat la benvinguda als regidors i regidores de Serveis Socials i Educació assistents a la trobada, incidint en la necessitat de poder abordar aquesta problemàtica des de la Generalitat de Catalunya.

“L'accés als ajuts de menjador escolar són necessaris per a poder atendre les necessitats dels infants més vulnerables i s'han de facilitar els mecanismes per garantir els drets des de la proximitat i des d'una perspectiva amplia”, ha destacat el conseller. 

El Baix Llobregat disposa de 119 centres educatius on s’imparteixen estudis d’Educació Secundària Obligatòria, dels quals 66 són de titularitat pública. Llevat dels 4 instituts escola de què disposem a la comarca, dos al Prat, un a Gavà i un a Torrelles, els 62 centres educatius restants fan jornada intensiva, sense cap tarda lectiva, i han perdut, en la majoria de casos, el servei de menjador i de cantina que tenien abans que s’implantés la jornada continuada.

Així mateix, cal destacar que dels 37.813 adolescents matriculats a l’ESO a la comarca en el curs 2022-23, un 72% té plaça en un centre públic.

L’estudi presentat per la consultora, fa una prospectiva d'alternatives per oferir un servei de menjador escolar a secundària dels 30 municipis, recollint les característiques del territori, els serveis de menjadors a l’ESO, i la detecció de necessitats i resposta, tot aportant observacions sobre els condicionants a tenir en compte i els requisits per implementar les solucions que s’hagin considerat més oportunes a cada localitat.

Així mateix, posa en relleu que el menjador escolar és un factor de protecció i promoció de la salut i el benestar de l’alumnat de secundària, en tant que incideix directament en l’alimentació i el desenvolupament d’hàbits saludables. Però també ho és perquè ofereix un entorn relacional i de convivència. Els hàbits saludables s’eduquen i s’adquireixen sobretot a l’entorn familiar, però l’institut, com a agent educador, pot tenir un paper de compensació de desigualtats i garantia en aquest àmbit.
 

Nova convocatòria d’ajuts de menjador escolar curs 2023-2024

D’altra banda, el conseller ha anunciat que s'està treballant per treure la convocatòria d'ajuts de menjador escolar curs 2023-2024 al mes de maig, posant en relleu la importància del suport dels ajuntaments i centres educatius per poder gestionar l'alt volum de sol·licituds a la comarca. “Pel que fa al curs escolar 2022-2023 s'han rebut fins a la data prop de 19.400 sol·licituds i s'han atorgat aproximadament 13.600 beques. L'increment de sol·licituds respecte al curs passat ha estat al voltant del 10%” ha assenyalat.

La nova convocatòria inclou una novetat important i és que les famílies amb menys recursos econòmics podran accedir al 100% de l'ajut encara que no tinguin situacions socials afegides, un aspecte que des de la comarca s'havia reclamat reiteradament a la Generalitat de Catalunya en els darrers cursos escolars. “S’estima un increment de sol·licituds derivades de la precarietat laboral, i especialment, pels increments dels interessos que afecten les hipoteques i que s’han aguditzat en els darrers mesos”, ha afirmat el conseller.

 

Documents:

Prospectiva d’alternatives per oferir el servei de menjador escolar a l’Educació Secundària Obligatòria al Baix Llobregat.

 

 

 

 

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte