Usuaris, empreses i administracions reivindiquen que es planifiqui i s'estengui la fibra òptica a la comarca
El Fòrum Connectivitat i Banda Ampla celebrat el passat dimecres 2 d’abril a la seu del Consell Comarcal va comptar amb una important afluència de públic. La cloenda del Fòrum va anar de la mà del director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat, Jordi Puigneró, del vicepresident de LOCALRET, Andreu Francisco, i del president del Consell Comarcal, Joaquim Balsera.
El propòsit d'aquest Fòrum era informar i debatre entre els diferents agents públics i privats sobre la situació de la banda ampla al territori comptant amb la presència d'experts i coneixedors del sector. Amb aquesta finalitat, una primera taula va consistir en posar sobre la taula la situació de la banda ampla a la comarca amb la participació de representants del món sindical, empresarial i de l'administració pública. La taula es va subdividir en dos apartats, una primera part centrada en el posicionament sobre la banda ampla a la comarca i l’altra sobre experiències de desplegament de la xarxa al municipi. Al llarg de la segona part de la taula va quedar palesa una de les reivindicacions del territori, la manca d'accés per banda ampla de molts polígons industrials de la comarca. Els representats de l’Associació d’Empresaris del Pla van posar de manifest la seva impotència davant les operadores per aconseguir connectar-se en un polígon industrial que es troba tan sols a 15 quilòmetres de la ciutat de Barcelona.
En una segona taula, titulada tecnologies de desplegament de la banda ampla, es va posar de relleu la visió contraposada que hi ha de la situació actual entre la gran operadora, Telefónica, i els representants de les administracions públiques i empresarials. Així, Mariano Yagüez, director d’Administracions Públiques a Catalunya de Telefónica, va assegurar, tot dient que era conscient de la “provocació” de la frase, que “la banda ampla avui no és un problema, no ens preocupa el seu accés, sinó quins són els serveis, els rendiments o el profit que en poden treure els ciutadans i les empreses”. Va argumentar que a proves pilot que han fet d’estesa de fibra òptica a polígons industrials “només un 13% de les empreses han contractat el servei”. Per això es qüestionava sobre quina és la demanda real, “igual amb el servei actual ja n’hi ha prou”, va afegir. No obstant, va garantir que Telefónica continuarà apostant per invertir en fibra. Així, va assegurar que al primer trimestre del 2015 el 42% de les empreses del Baix Llobregat tindran FTTH i el 71% dels clients residencials.
Al debat posterior, es va fer referència com a fre de la contractació de la banda ampla d’alta capacitat el seu elevat preu, sent Espanya el segon país amb la banda ampla més cara segons la Comissió Europea. Per part dels operadors es va reclamar una millor regulació i més facilitats per a fer front a les inversions necessàries. En aquest punt també els representants dels ens locals van reclamar més informació sobre els plans i els terminis de desplegament d’infraestructures de telecomunicacions i que no es facin actuacions a la via pública sense coneixement dels ajuntaments.
Per últim i durant la cloenda, el president del Consell Comarcal va apel·lar a les característiques demogràfiques i geogràfiques d’alta heterogeneïtat que presenta la comarca i la necessitat d’un tractament específic com a territori, la qual cosa aboca a una necessària estratègia comuna que el Consell Comarcal, en paraules del mateix Balsera, pot ocupar dins del territori. La planificació de la banda ampla i mòbil, i el canvi de les xarxes tradicionals fins a les noves- incloent la fibra òptica fins a la llar-, són necessàries per a garantir el desenvolupament econòmic i social dels pròxims anys. Segons Balsera, “el Consell Comarcal del Baix Llobregat ha impulsat aquest primer Fòrum amb la voluntat d’obrir i liderar un debat entre agents econòmics i socials, administracions i empresa privada per tal de poder avançar amb el desenvolupament de les xarxes de banda ampla al nostre territori”.
Per la seva banda el conseller de mobilitat i vicepresident del Consell, Jordi Milà, va insisitir en el fet que l'"objectiu 2020 de l’Agenda Digital per a Europa obliga a desplegar les xarxes de nova generació, molt més ràpides que les de primera generació, i a adoptar les actuacions públiques i privades necessàries per a aquest desplegament. A part d’aquestes obligacions que es centren principalment en els drets dels ciutadans a l’accés a la xarxa, es sabut, a partir de nombrosos estudis que hi ha una correlació positiva i demostrada entre la penetració de la banda ampla a un territori i el seu creixement econòmic".