Preguntes freqüents

Persones refugiades:

Vull col·laborar:

PERSONES REFUGIADES

QUINA ÉS LA SITUACIÓ JURÍDICA EN QUÈ ES TROBEN LES PERSONES VINGUDES D'UCRAÏNA FUGINT DE LA GUERRA?

La ciutadania ucraïnesa, que tingui un passaport biomètric (presència d’un logotip a la llibreta del passaport, que utilitza la biometria per autentificar la ciutadania de qui el porta i que, en el cas d’Ucraïna, s’inclou en tots els que s’hagin expedit després de l’1 de gener de l’any 2015), pot romandre en territori Schengen durant 90 dies, sense la necessitat de tramitar cap visat previ al consolat espanyol.
 
Arran de l’activació de la Directiva 2001/55/CE de Protecció temporal, el passat 3 de març, tant les persones desplaçades d’Ucraïna a partir del 24 de febrer de 2022 com les persones residents a Ucraïna que es trobaven a l’Estat espanyol en aquesta data d’inici del conflicte bèl·lic, podran acollir-se al dret de protecció temporal.
 
Aquesta protecció temporal habilitarà les persones beneficiàries a romandre en el territori de la Unió Europea durant un any, alhora que obliga a l’Estat acollidor a garantir-los els drets bàsics -allotjament, manutenció, possibilitat de treballar, assistència mèdica, accés a l’educació per a infants i adolescents menors de 18 anys-. Aquest període podrà ser prorrogat en cas que persisteixi la situació impeditiva de tornar a Ucraïna i sense perjudici que paral·lelament es pugui acudir a les vies ordinàries de sol·licitud d’asil.

ON ES PODEN ADREÇAR LES PERSONES QUE HAN ENTRAT AL TERRITORI  ESPANYOL SENSE PASSAPORT O AMB NADONS PENDENTS DE DOCUMENTAR?

La documentació identificativa de nacionals d'Ucraïna correspon a les representacions diplomàtiques d’aquest Estat acreditades a Espanya.
 
Cal contactar amb el Consolat d’Ucraïna a Barcelona, situat al carrer Numància, número 185, Baixos 2. També es pot contactar amb el consolat a través dels números de telèfon:

  • 934 02 89 56
  • 932 052 521

CAP A ON PODEM DIRIGIR A LES PERSONES UCRAÏNESES QUE ARRIBEN AL NOSTRE TERRITORI?

El Pla Estatal d’Acollida posa a disposició d’aquestes persones un circuit d’acollida amb Creu Roja, les persones que entren en aquest circuit tindran garantit l’allotjament, atenció psicològica i assessorament jurídic, entre d’altres. A l’Apartat d'Organitzacions, trobareu el llistat d’oficines de creu roja on dirigir-vos.

QUÈ PASSA AMB ELS/LES UNIVERSITARIS/ÀRIES QUE ES TROBAVEN A UCRAÏNA EN EL MOMENT D'INICI DE LA GUERRA?

En el cas d’estudiants universitaris ens han de facilitar les següents dades per tal de fer arribar aquesta informació a Universitat per valorar cada cas:  

  • Nacionalitat,
  • Universitat de procedència (si havien iniciat estudis al país d’origen, aquesta també. Si no, directament la Universitat ucraïnesa de procedència),
  • Estudis en curs,
  • Si són estudiants, doctorands, PDI, PAS,
  • Principal demanda o necessitat,
  • Municipi de residència actual.

Aquesta informació serà traspassada a la Direcció General de Migracions, Refugi i Antiracisme per procedir amb les gestions pertinents.

COM EMPADRONEM UN/UNA MENOR SI NOMÉS HI HA UN/UNA PROGENITOR/A?

Si falta un o els dos progenitors les darreres instruccions de l’INE preveuen en casos excepcionals poder empadronar utilitzant la declaració responsable que està a l’Annex u (es facilitarà des del mateix OAC). Cal exposar els motius pels quals és un cas excepcional (en aquest cas és senzill). L’Ajuntament no hauria de tenir problema per empadronar-lo amb aquesta declaració signada. Recordar sobretot que, en cas que no hi hagi progenitors s’ha de comunicar a la DGAIA.

 

Vull col·laborar:

VULL ACOLLIR A UNA FAMÍLIA A CASA MEVA, QUÈ HE DE SABER?

En moment en què una persona decideix acollir a persones ucraïneses a casa seva, ha de tenir en compte que, els ha de donar d’alta al padró municipal, per poder donar-se d’alta al sistema de salut i obtenir la targeta sanitària, a més de la inscripció dels infants a les escoles i sol·licitar la beca menjador en cas que sigui necessari. A banda, per les refugiades que ho considerin, podreu acompanyar-les a inscriure’s per aprendre l’idioma tant al CNL com a les Escoles d’adults. És necessari que un dels membres de la família pugui tenir accés a un telèfon mòbil amb número nacional, ja que la majoria de les gestions administratives requereixen d’aquest número de contacte.

 
La decisió d’acollir ha d’anar vinculada amb el compromís de la persona acollidora a acompanyar a aquestes persones per vincular-se als serveis municipals. En cas que no siguem capaços de garantir aquest acompanyament, és preferible orientar-les en el moment de la seva arribada a Creu Roja, on se’ls garantirà els seus drets bàsics.

TINC A UNA FAMÍLIA ACOLLIDA A CASA, ON ES POT DIRIGIR PER INFORMAR-SE SOBRE LA SOL·LICITUD DE PROTECCIÓ INTERNACIONAL?

El Comitè d’Acollida a les Persones Refugiades proporciona assessorament jurídic, serveis de traducció i assistència psicològica per tramitar una sol·licitud de protecció temporal.
Per demanar cita:

La competència de documentar a persones refugiades correspon al govern, restem a l'espera que el govern espanyol habiliti o publiqui el llistat oficial de comissaries així com el procediment a seguir respecte a les cites per demanar protecció internacional. De moment hi ha previsió d'obrir un espai d'acollida en un dels recintes de la Fira de Montjuïc pel dia 18 de març, data pendent de confirmar per al Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions.

COM PUC OFERIR ALLOTJAMENT A LES PERSONES UCRAÏNESES QUE ARRIBEN A CATALUNYA?

Segons la directiva europea de protecció temporal, les persones que han fugit d'Ucraïna es poden desplaçar lliurement i allotjar-se en habitatges de familiars, coneixences o llars d'acollida.

En l'àmbit institucional en aquests moments l'acollida es fa mitjançant les entitats especialitzades que col·laboren en el programa de refugi.Si tens una habitació o un habitatge lliure per acollir una família, envia el 
formulari de contacte

ON EM PUC ADREÇAR SI CONEC PERSONES D'UCRAÏNA QUE NECESSITEN UN ALLOTJAMENT A BARCELONA?

A la ciutat de Barcelona, poden adreçar-se al Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB):

  • Presencialment al carrer Llacuna número 25.
  • Per telèfon: 900 70 30 30
  • Al web del centre
VULL OFERIR MATERIALS O FER DONATIUS. ON M'ADREÇO?

Si ets una empresa o una entitat i disposes d'un cert volum de material que voldries donar, el Port de Barcelona ha preparat un espai logístic per atendre aquesta necessitat. Contacta-hi enviant un correu a help4ukraine@bancdelsaliments.org.


Si ets un particular, consulta aquest web per oferir la teva ajuda.

PUC ANAR A BUSCAR PERSONES UCRAÏNESES A POLÒNIA O ALTRES ZONES FRONTERERES I PORTAR-LES CAP A CATALUNYA?

No és aconsellable fer-ho com a iniciativa particular. Cal tenir present la responsabilitat que s’assumeix en transportar altres persones en un vehicle particular (assegurances,...). Hi ha entitats especialitzades en l’acolliment de persones refugiades que garanteixen el trasllat, l’atenció i la tramitació administrativa regular al país d’acollida.

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte