El Mapes de Patrimoni Cultural, una eina de coneixement i gestió del patrimoni local: balanç al Baix Llobregat

Des de l’any 1999, l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona desenvolupa el programa de Mapes del Patrimoni Cultural per als municipis de la província de Barcelona que ho sol·liciten. La realització dels Mapes del Patrimoni Cultural té per objecte la recollida exhaustiva de dades sobre el patrimoni cultural i natural d’un municipi concret i la seva valoració, permetent així l’establiment de mesures per a la seva protecció i conservació, així com la planificació de la seva protecció i rendibilització social. Els inventaris consisteixen en l’elaboració exhaustiva de les corresponents fitxes individualitzades per cada un dels elements (classificats en patrimoni immoble, moble, documental, immaterial i natural) acompanyades d’una memòria de context. Les fitxes inclouen també fotografies i la seva localització geogràfica en el marc del sistema cartogràfic de la DIBA. Els inventaris es realitzen en conveni amb els municipis que ho sol·liciten i són elaborats per professionals o empreses especialitzades. Actualment, el nombre de mapes realitzats es de 121 (la qual cosa representa el 39% dels 311 municipis de la província). En aquest moment estan en curs de realització una desena més. Les versions públiques dels Mapes són consultables mitjançant la pàgina web de la DIBA.  http://www.diba.cat/web/opc/mapa_patrimoni_cultural

D’aquests 121 inventaris, 9 corresponen a la comarca del Baix Llobregat, amb un total de 1994 fitxes. Es tracta dels municipis d’Abrera, Begues, Collbató, Corbera de Llobregat, Esparreguera, Olesa de Montserrat, La Palma de Cervelló, Sant Esteve Sesrovires i Sant Feliu de Llobregat. Representen el 30% dels 30 municipis de la comarca.

Amb aquesta comunicació, pretenem donar a conèixer, en primer lloc, les principals característiques del patrimoni cultural d’aquests municipis així com els seus principals trets distintius, i en segon lloc, fer un anàlisi del seu impacte, tant pel que fa a la seva utilització on–line, com pel seu aprofitament social en termes de protecció, gestió i dinamització social.

 

Pedro Barbado, Maria del Agua Cortés, F. Xavier Menéndez

Oficina del Patrimoni Cultural. Diputació de Barcelona.

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte