Turisme industrial. Visitar la indústria viva (WORKING)

Al Baix Llobregat hi ha una important oferta cultural i turística que abasta el patrimoni en el sentit més ampli des de la vessant social, arquitectònica, urbanística, paisatgística, natural i industrial. Aquesta última molt centrada en la recuperació de les colònies tèxtils de gran importància al territori per la proximitat del riu Llobregat.

De fet, el treball de conservació i promoció del patrimoni industrial, els darrers anys, està configurant una oferta alternativa dins el sector turístic, fent-lo més accessible. Però una comarca fortament industrialitzada, que no sempre ha estat capaç de projectar positivament aquest potencial, pot i hauria d’ampliar la seva oferta a la indústria viva, activa, promovent un turisme industrial que apropi a les formes de producció actuals.

Els processos productius més tecnificats desperten la curiositat i les ganes de conèixer de moltes persones, i aquestes ganes de conèixer, sumades a l’interès per mostrar  les transformacions en les maneres de treballar, estan fent del turisme industrial viu un element molt atractiu i una motivació important de viatge.

Aquesta modalitat de turisme cultural presenta una magnífica oportunitat per apropar el turisme a experiències enriquidores i innovadores. A nivell de l’estat ja existeix un projecte que sota el títol Visit Our Work (Visita el meu treball) estructura i dóna visibilitat a aquesta singular oferta.

Al Baix Llobregat cal dissenyar una proposta similar que promogui l’obertura de centres de treball, d’indústria viva, per entendre millor la història més recent, facilitant l’aprenentatge sobre el que som i d’on venim, a més de funcionar com a dinamitzadors de llocs que no són tan coneguts  per el gran públic.

El Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, te la voluntat de desenvolupar aquest projecte adaptat a la nostra realitat amb experiències concretes i centrat en àmbits estratègics de producció: automoció, alimentació, metal·lúrgia, química, etc. Visitar i facilitar l’accés a la indústria viva de la comarca és com en alguns casos s’anomena, realitzar un “viatge al  coneixement” a la indústria com a peça clau en el desenvolupament. Positivitzar una senya d’identitat que ens projecta al futur.

Establir vincles i generar xarxes de relació entre el turisme cultural i l’activitat productiva pot esdevenir de gran rellevància en aquests moments de crisi. I pot ser, alhora, un retorn de la indústria al territori en els termes previstos en les noves propostes de “responsabilitat social i territorial” de les empreses. 

 

Conxita Sánchez Medina (CECBLL)

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte