Un exemple de preservació de patrimoni i servei a la societat: SOLIDANÇA

L'antiga Fàbrica del Cartró de Sant Joan Despí, és una indústria artesanal que sobrevivia encara als anys noranta, en un espai de 10.000 metres quadrats, amb la seva fàbrica, la nau de magatzem, la masia d'amos i masovers i els assecadors, i amb la xemeneia de l'antic vapor que havia funcionat al segle XIX, com a indústria tèxtil dels Gòmina - fàbrica d'indianes- i que havien fet fortuna a les Amèriques.

Des de començaments del segle XX s'hi han fabricat làmines de cartró de diversos gruixos que s'utilitzaven majoritàriament per a cobertes de llibres i que es comercialitzaven a la Papeleria Bachs del carrer Tallers de Barcelona. Els fills del Sr. Lluís Bachs en són ara els propietaris.

SOLIDANÇA associació, per mitjà de SOLIDANÇA TREBALL, en té la custòdia i l'explotació des del 1997. Aprofitant la Nau modernista i els espais annexes s'hi desenvolupa el treball de reciclatge de roba, mobles i electrodomèstics, la venda dels quals facilita, juntament amb d'altres activitats, la inserció laboral d'un bon grup de persones. Actualment hi ha creats més de 50 llocs de treball.

Un acord del 2006 entre la propietat, el FCB, I SOLIDANÇA, amb el recolzament de l'Ajuntament de Sant Joan Despí, han fet possible la continuïtat de les nostres activitats i la mateixa preservació dels edificis i la maquinària.

Per això creiem que SOLIDANÇA és un bon exemple de com una activitat que fa un servei a les persones, creant llocs de treball d'inserció, també pot fer possible la preservació del patrimoni industrial, en aquest cas, i fer endemés una contribució clara pel medi ambient a través del reciclatge. Així també ho han valorat entitats estrangeres que ens han visitat.

 

Josep Maria Fisa (Solidança)

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte