Declaració Institucional 28 de juny, Dia Internacional de l'Orgull LGTBI

Dia per l'Alliberament de lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals.

Per uns municipis orgullosos del seus colors.

L'any 2019 és un any amb un marcat contingut històric per a la diversitat afectiva-sexual i de gènere, i per això que aquest Dia Interancional de l'Orgull LGTBI, el 28 de juny de 2019, volem celebrar:

Els 50 anys dels fets ocorreguts el 28 de juny de 1969 a la ciutat de Nova York, en la revolta coneguda com Stonewall. Aquell dia persones LGTBI es van manifestar per primera vegada als carrers després d'haver patit la vulneració dels seus drets en la repressió violenta patida per part de la policia per la nit al bar Stonewall Inn, un espai de trobada i xarxa de la comunitat LGTBI de la ciutat nord-americana. Aquell fet va significar l'inici de la lluita conscient i col·lectiva en pro dels drets per la diversitat afectiva-sexual, i d'identitat de gènere o del col·lectiu LGTBI. Els 29 anys des de que l'Organització mundial de la Salut va eliminar l'homosexualitat del llistat de malalties mentals i 41 anys des de que es va eliminar el delicte d'homosexualitat de la llei "de perillositat i rehabilitació social" a Espanya, que al 1978 va ser reformada i es van eliminar a gais i transsexuals com persones susceptibles d'empresonament i desterrament. La llei a més recordem que incloïa la idea que l'homosexualitat es podia curar.

Per altra banda, recordant altres fites històriques del context al que ens refereim, al 1971 el moviment gai a Barcelona, amb la creació clandestina del Front d'Alliberament Gai de Catalunya (FAGC), va nèixer com a resposta a aquesta norma. El mes de juny de 1977, va haver la primera manifestació LGTBI d'Espanya, a la Rambla de Barcelona, i l'any 1987 una parella gai de Taradell (Barcelona) es va plantar al jutjat de Vic per casar-se i hi va haver una manifestació de recolzament. L'any 2005, ara fa catorze anys va ser un altre any clau en la història del col·lectiu: Espanya es va convertir en el quart país del món a legalitzar el matrimoni homosexual. I nou anys després el Parlament de Catalunya aprovà la Llei 11/2014, de 10 d'octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, pionera a tot Espanya.

Celebrem l'avenç a nivell lesgislatiu, ara cal seguir avançant en l'imaginari social, la cultura heteropatriarcal i els prejudicis que arrosseguen. Probablement les noves generacions pel fet de viure en un context de més llibertats, almenys en aparença, viuen més conscients i en concordança a la seva identitat de gènere i orientació afectiva-sexual que les generacions anteriors, generacions del context que comentàvem de fa quaranta anys, aquella etapa repressiva i franquista. La gent gran LGTBI és el jovent d'aquella generació, nascuda la primera meitat del segle XX que palpen el contrast de l'actualitat en la seva pròpia pell i sobre qui volem reivindicar la memòria històrica de les seves vivències, les necessitats específiques que poden tenir en el seu dia a dia actual, tant en la seva sexualitat com en les seves relacions socials, i col·laborar en que trobin el seu espai en la societat actual.

Que aquests 40 anys de lluita i més, serveixen a part de per crear un lloc per les vides de les persones LGTBI que les van patir, reconèixer drets i dignitats i tot el recorregut i vivències viscudes com a il·lustracions enriquidores d'un passat no molt amable amb la diversitat sexual.

Des del Consell Comarcal del Baix Llobregat, volem reivindicar aquest 28 de juny posant l'èmfasi en la Gent Gran LGTBI, la importància de la seva llibertat, que siguin qui són i estimin a qui estimin, lluitant vers la LGTBIfòbia específica cap a ells/es o en general cap a tot el col·lectiu, als nostres municipis. Perquè estem fent un pas endavant i treballant per tal que la diversitat afectiva-sexual i de gènere s'incorpori definitivament a l'agenda i a les polítiques públiques amb la centralitat que mereixen, desenvolupant polítiques LGTBI.

I us animem a sumar-vos a aquesta lluita política institucional.

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte