Presentada la Guia per a la implantació de la silvopastura a les Muntanyes del Baix
Més de 50 professionals d’ajuntaments i entitats de la comarca i d’arreu del territori català, han participat avui a l’acte de presentació de la guia per a la implantació de la Silvopastura a les Muntanyes del Baix, una eina que neix amb l’objectiu de ser un exercici de transferència de coneixement i expertesa útil per als municipis de Muntanyes del Baix que es plantegen projectes de silvopastura.
La presidenta del Consell, Eva M. Martínez Morales, ha donat la benvinguda a l’acte, posant l’accent en què el Baix Llobregat som una comarca forestal, on més de la meitat del territori és bosc, i gestionar això és un repte molt gran que hem d’entomar col·laborant totes les administracions implicades i també la propietat, per aconseguir mantenir un territori viu i més resilient front a amenaces, i la silvopastura és una eina més que ens pot ajudar a aquesta gestió.
La jornada ha posat en relleu que els projectes de silvopastura cal abordar-los amb una visió àmplia, i que cal tenir en compte tots els aspectes que hi influeixen, des del bosc i el terreny, les instal·lacions necessàries, el ramat, qui el pastura i la seva formació, i tots els tràmits necessaris per a poder-la portar a terme. En aquest sentit, la guia contempla un recull de recursos, ajuts, i idees per donar suport i més valor a l’activitat, partint d’experiències i exemples concrets.
La jornada ha comptat amb l’expertesa dels municipis de Sant Boi de Llobregat, Torrelles de Llobregat i Pallejà, una ajuda potent per al disseny dels nous projectes adaptats a cada realitat. En tots els casos hi ha aspectes comuns, com la valoració positiva pel servei que l’activitat de silvopastura aporta als municipis, i la interacció de l’activitat de pastura amb la ciutadania, amb els avantatges i reptes que això comporta.
A continuació, la Cristina de Llanos, ha explicat la seva experiència com a pastora a Begues, compartint també la visió positiva pel fet que donar aquest servei, compensat amb un pagament i cessió d’instal·lacions, li permet desenvolupar i complementar la seva activitat empresarial. Amb tot, la seva exposició ha deixat ben clar que tant a la instal·lació de l'activitat com durant la pràctica d'aquesta, els pastors i les pastores es troben amb moltes traves que fan difícil el seu dia a dia, destacant-ne els tràmits administratius i la gran dedicació que requereix l'ofici, especialment si només hi ha una persona treballant.
Per finalitzar la sessió, el conseller de Medi Ambient, Jordi Carbonell Blázquez, ha agraït la participació en totes les persones que han intervingut a la jornada i a totes les que han assistit, i ha posat en valor que a les Muntanyes del Baix, 16 municipis de la comarca, sense tenir un consorci o ens de gestió, comparteixen les seves accions de gestió agroforestal mitjançant un projecte que es coordina des del Consell Comarcal. Dins del projecte s’executen accions de foment de la gestió forestal, principalment impulsant la biomassa com a font d’energia en equipaments públics i en indústries, accions per ajudar a recuperar l’activitat agrícola i també per impulsar la silvopastura, i alhora accions per fomentar i donar a conèixer els valors ambientals, culturals i socials d’aquest espai de quasi 12.000 ha.
Així mateix, ha remarcat que el projecte de les Muntanyes del Baix és un bon referent de col·laboració entre municipis, i on intentem sumar i col·laborar amb la Diputació, l’Àrea Metropolitana i també els propietaris privats, i en el que avancem plegats per gestionar un territori que és el paisatge on viuen més de 300.000 persones.