Cadena de valor en l'agroecologia
El dimarts 6 d’abril ha tingut lloc la I Taula Territorial Ateneu Cooperatiu sobre la cadena de valor en l'agroecologia. La consellera de Desenvolupament Econòmic i Estratègic, Lourdes Borrell, ha donat la benvinguda a les persones assistents posant l’accent en què cal replantejar urgentment les estratègies de l’economia social i solidària centrades en temes de desenvolupament del territori i en el món rural, en especial en territoris com el Baix Llobregat on comptem amb un actiu de proximitat, com és el Parc Agrari, i una estratègia cohesionada per protegir-lo i impulsar-lo com a actiu motor, com és el Pacte del Baix Llobregat per un nou impuls.
Pel que fa a les estratègies públiques en matèria d’agroecologia, el coordinador general del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona, Oriol Estelà, ha presentat el seu treball al voltant de les polítiques alimentàries, que està focalitzat en la carta alimentària de la Regió Metropolitana de Barcelona. Un nou pla estratègic que posa el focus en la reducció de les desigualtats i de la segregació urbana, posant al servei d’això el progrés social i econòmic.
Per la seva banda, la coordinadora operativa de la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021, Lidon Martrat, ha posat en relleu que parlar d’alimentació sostenible vol dir parlar d’una alimentació bona per a les persones, bona per als territoris i bona per al planeta, que totes tinguin accés a la informació, formació i recursos necessaris per produir, preparar, comprar i gaudir d’aliments segurs, saludables, de qualitat que permetin portar una vida plena.
I per part de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, José Luis Haro, responsable d’Economies Locals Emergents a l’Agència de Desenvolupament Econòmic, ha presentat el seu primer Pla d’Acció per a l’Alimentació Sostenible, aprovat el febrer de 2020. Un pla que es desenvolupa entorn de 7 eixos d’actuació i conté 32 accions específiques amb l’objectiu de consolidar un àmbit de política pública en el marc de les polítiques alimentàries.
En el torn de les iniciatives socioeconòmiques relacionades en l’agroecologia, Jordi Martin de la cooperativa Aresta, ha explicat que el seu projecte va néixer amb la intenció de fer una iniciativa pràctica, viable i que ajudés a crear xarxes i dispositius que permetessin crear un sistema agroalimentari més sostenible, més just i generar pràctiques transformadores que poguessin ser reproduïbles, mitjançant pràctiques de cooperació social i autogestionàries.
Raquel Díaz ha presentat La Fundació Espigoladors, un projecte que lluita contra les pèrdues i el malbaratament alimentari a la vegada que empodera persones en risc d’exclusió social d’una manera transformadora, participativa, inclusiva i sostenible.
I per finalitzar, Alícia Garrote, de la cooperativa Orgànic, ha presentat la seva iniciativa, pretén facilitar l'accés de la ciutadania a productes de qualitat, a preus raonables, així com l'accés a informació relacionada amb hàbits saludables i sostenibles.