Feminisme i transformació digital
L'Espai Baronda d’Esplugues de Llobregat va acollir dimecres 7 de juliol, la 9a Jornada Emprenem, organitzada per l'Ajuntament d’Esplugues i el Consell Comarcal del Baix Llobregat, i que enguany va tractar sobre la necessitat de feminitzar el sector digital.
La presidenta del Consell Comarcal, Eva Martínez, va donar la benvinguda a la jornada posant l’accent en què "no podem deixar que el sector digital avanci reproduint les mateixes desigualtats de gènere", i que "cal garantir la incorporació de la perspectiva feminista". Així mateix, va subratllar que “cal garantir la presència de dones, no només al sector tecnològic o digital, on ja ara estem molt presents, sinó als espais de presa de decisions, treballant per promoure les vocacions tecnològiques entre les dones i trencar el sostre de vidre.”
Durant la seva intervenció a la jornada, l'alcaldessa d’Esplugues, Pilar Díaz, va recalcar que s'ha de garantir la presència de les dones a la transformació digital perquè poden donar una mirada igualitària. "A l'Ajuntament, els algoritmes ens serviran per planificar i rectificar, quan convingui, les polítiques que fem" i per "posar correctors per poder servir de manera igualitària a la ciutadania", va subratllar.
La secretària d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, Carme Artigas, va afirmar que, si es tanqués la bretxa digital amb les dones, el PIB d'Espanya augmentaria 230.000 milions d'euros. "L'èxit de l'ambiciosa transformació digital que afrontem passa per tancar la bretxa digital de gènere i fomentar al màxim tot el talent femení", va afegir.
La codirectora de la Iniciativa Barcelona Open Data, Lourdes Muñoz, va destacar la importància de tenir dades digitals que es puguin desglossar per sexe per aconseguir la igualtat de gènere. Segons Muñoz, "les dones han d'estar al sector digital perquè és a on s'està configurant el món del futur".
La investigadora TIC i gènere (Internet Interdisciplinary Insitute), Lídia Arroyo, va dir que "si no s'incorpora la perspectiva feminista a les tecnologies androcèntriques, disminueix l'interès de les joves en la tecnologia".
La responsable del laboratori d'idees de la Digital Future Society al Mobile World Capital, Carina Lopes, va assegurar sobre la presència de les dones a la transformació digital que l'algoritme de les dades digitals "no és neutral, té materialitat i està definint el nostre futur".
Finalment, la gerent d'Innovació i Transformació Digital de l'Ajuntament de Barcelona:, Marta Continente, va considerar que "el repte és que en el sector privat les dones s'empoderin per manar. No és que hi siguin, sinó que manin. La batalla la guanyarem sent competitives. Hem de vèncer la por a manar".