La consellera de Desenvolupament Econòmic i Estratègic porta a terme una ronda de visites pels municipis del Baix Llobregat
El passat mes de juny la consellera de Desenvolupament Econòmic i Estratègic, Lourdes Borrell, va començar una ronda de reunions amb els municipis del Baix Llobregat amb l’objectiu de presentar els serveis d’acompanyament local, reactivació i impuls econòmic i social, així com l’Oficina de Projectes Europeus comarcal.
Les visites responen a les línies estratègiques establertes al Pacte del Baix Llobregat per un nou impuls econòmic i social signat el juny del 2020, que s’enfoca en l’aposta per la reactivació econòmica i social i el canvi estructural basats en el coneixement, la innovació i la sostenibilitat, i al Pla d’Actuació Comarcal aprovat l’any 2021, que se centra en la visió compartida de què és la comarca i en quines són les seves prioritats en matèria de polítiques actives d’ocupació i de promoció econòmica per tal d’aconseguir un creixement econòmic i social del territori inclusiu i sostenible, a més del benestar de la ciutadania.
En les seves visites, la consellera i els equips de desenvolupament econòmic fan una aproximació a les necessitats que presenten els municipis de la comarca. Algunes de les inquietuds no són cosa d’un sol consistori: les persones joves, les dones, els polígons industrials o l’economia social i circular són algunes de les temàtiques de les reunions. El Consell Comarcal, per la seva part, ofereix serveis de suport als Ajuntaments per tal de pal·liar amb aquestes qüestions, com per exemple l’Ateneu Cooperatiu, espai col·lectiu que desenvolupa el foment de l’Economia Social i Solidària, l’Oficina Jove, que orienta i assessora gratuïtament els joves en matèria de feina, formació i altres afers, o altres projectes com el Pla de Reactivació Socioeconòmica del Baix Llobregat, dut a terme en el marc de l'acció subvencionada pel Servei Públic d'Ocupació de Catalunya en el marc dels Plans de reactivació socioeconòmica COVID-19, finançada pel Servicio Público de Empleo Estatal i amb el cofinançament del Fons Social Europeu.
Els projectes europeus, però, han estat fins al moment els protagonistes de les reunions amb els consistoris. Els fons europeus es converteixen en una eina clau a l’hora d’aconseguir els canvis estructurals i la reactivació econòmica que el Pacte del Baix Llobregat per un nou impuls econòmic i social impulsa, i la seva consecució es torna un propòsit essencial.
La consellera presenta amb aquesta missió l’Oficina de Projectes Europeus (OPE), creada el maig de 2021. La defineix com “la millor aliada dels consistoris en la consecució de finançament europeu, que obrirà la porta a projectes transformadors” i afegeix que aquesta “completa la vocació de servei i complementarietat dels municipis que caracteritza al Consell Comarcal”. L’objectiu principal de l’Oficina de Projectes Europeus és donar suport als 30 Ajuntaments del territori en la identificació de necessitats i de fons europeus i/o internacionals, així com la valoració, millora i preparació de projectes a presentar en convocatòries de finançament competitiu, aspectes clau a l’hora de concórrer a programes europeus.
Fins al moment, la consellera s’ha reunit amb 20 municipis. Durant les pròximes setmanes visitarà la resta de consistoris de la regió per parlar de les seves necessitats i seguir presentant la cartera de serveis del Consell Comarcal.