El Consell Comarcal sol·licita l’Oficina Comarcal de Transició Energètica
El Consell Comarcal sol·licita a l’Institut Català de l’Energia (ICAEN) , una subvenció per posar en marxa una oficina comarcal d’impuls de la transició energètica, en el marc de l’estratègia SOLARCAT.
L’estratègia SOLARCAT, té com a finalitat donar suport als consells comarcals per a la creació i el funcionament d'oficines d'impuls de la transició energètica a fi de col·laborar en la planificació i el disseny comarcal de la implantació de les energies renovables a Catalunya en el marc del desenvolupament del Pla territorial per a la implantació de les instal·lacions d'energies renovables a Catalunya (PLATER) i prioritzar el model de generació renovable distribuïda i participativa.
El canvi climàtic és un dels majors reptes als quals ens enfrontem. Les emissions de gasos d’efecte hivernacle associades a l’ús de combustibles fòssils en són la causa principal. Les conseqüències que tot just comencem a percebre ens afecten en tots els àmbits i és urgent actuar, tant per reduir les emissions i evitar augments de temperatura superiors a 1,5ºC com per adaptar-nos als impactes que ja hi ha i als que es preveuen. Tal com apunta el conseller de Medi Ambient, Jordi Carbonell “ El repte més gran que té la humanitat aquest primer terç del s. XXI és garantir la supervivència de la Terra en condicions similars a les d’ara i garantir la vida de les espècies actuals. El canvi climàtic és un fet i que la mà de l’home n’és la responsable. Les emissions de gasos d’efecte hivernacle estan associades a l'ús de combustibles derivats del carbó i del petroli són la causa principal.”
Així mateix, assenyala que “El model energètic actual s’ha de continuar modificant continuant amb la transició energètica iniciada amb l’eliminació definitiva d’aquests combustibles contaminants i assolir un nou model energètic. Aquests canvis han de permetre minimitzar els costos socials i ambientals associats al model energètic actual i reduir els elevats costos econòmics de la dependència exterior.”
La planificació de la transició energètica i el clima ha de permetre avançar per reduir-ne les causes i gestionar els efectes que ja tenim i tindrem. Fer front als impactes comporta canvis importants en diferents àmbits: en la planificació, en el model econòmic, per passar cap a una economia circular menys depenent de recursos externs i que redueixi causes i conseqüències del canvi climàtic, i en la gestió dels fenòmens derivats dels canvis en el clima com onades de calor, sequeres o fenòmens extrems. “Arribar a l’objectiu de 100% renovables exigeix consensuar les prioritats a definir treballant tothom en la mateixa direcció i coordinant els esforços” declara el conseller de Medi Ambient.
En aquest sentit, afirma que “La creació de l’Oficina Comarcal d’Impuls de la Transició Energètica ha de ser un instrument més per col·laborar en la planificació i implantació comarcal de les energies renovables i arribar a la descarbonització total del nostre sistema energètic. Benvinguda sigui per treballar en les accions locals que, juntes i coordinades amb la resta, tenen efectes globals.”
La creació de l’Oficina Comarcal de Transició Energètica respon a l’acció 3.3 El Baix Llobregat, territori compromès en la lluita contra el canvi climàtic, emmarcada en l’Eix 3. Cap a un model urbà i una mobilitat més sostenible.