8 de cada 10 dones del Baix Llobregat han patit, com a mínim, un fet de violència en la seva vida
Un 78,2 % de les dones baixllobregatines ha patit, com a mínim, un fet de violència al llarg de la seva vida. D’aquestes, un 66,6% ha patit violència sexual, un 48,8% violència psicològica, un 29,3% violència digital i un 6,7% violència vicària durant la seva vida adulta. Aquestes són algunes de les principals dades que ofereix la tercera Enquesta de Violència Masclista a Catalunya, que incorpora, per primera vegada dades comarcals.
L’Observatori Comarcal i el Consell de les Dones del Baix Llobregat, publiquen la Nota Anual de Violència contra les Dones 2022. Aquest document inclou i analitza totes les dades disponibles sobre violència masclista a la comarca, i s’esdevé en l’eina més completa per conèixer l’abast i la gravetat de la violència contra les dones al Baix Llobregat.
Les dades mostren que el fenomen de la violència masclista, malauradament, afecta la majoria de dones en algun moment de les seves vides, raó per la qual, hem de seguir lluitant per erradicar-la en totes les seves formes i manifestacions, donant suport i acompanyament a les dones per combatre aquesta xacra social, és un problema col·lectiu, i en conseqüència, la resposta ha de ser global, com a societat, demostrant que el Baix Llobregat és una comarca feminista.
L’any 2022 es van registrar a la comarca 2.261 denúncies per violència masclista, un 9% més que en 2021. D’aquestes, un 76% es van realitzar en atestat policial per part de la mateixa víctima. L’atestat policial dut a terme per la policia, suposa un 14,5 %, i continua sent la segona modalitat d’instància més freqüent de les denúncies registrades.
Això evidencia que les dones, cada cop, tenen menys por a denunciar, i això és quelcom a celebrar, ja que implica que hi ha un major empoderament i consciència de la violència masclista, i aquesta sempre s’ha de fer explícita per poder lluitar contra ella, des de tots els òrgans competents. Per això, l’augment de les denúncies és una bona notícia.
Augmenten les denúncies, però, en canvi, disminueixen les trucades a la línia 900 900 120 al Baix Llobregat, recuperant els valors anteriors a l’any 2020. S’han registrat un total de 885 trucades; 236 menys que en 2021.
Aquest fet demostra que, durant la pandèmia, va haver-hi una major necessitat d’informació i assessorament telefònic, ja que els desplaçaments i l’atenció presencial per part de professionals de serveis especialitzats no era possible. Amb la recuperació de l’atenció presencial s’ha facilitat que les dones puguin rebre orientació i assessorament personalitzat en els recursos de la xarxa, sense haver de recórrer tant a la línia 900 900 120, i per això han disminuït les trucades.
Pel que fa als Serveis d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) del Baix Llobregat, es van atendre 11.872 persones durant el primer semestre de 2022, concentrant el nombre més gran de persones ateses als municipis de Castelldefels i del Prat de Llobregat. Aquí es corrobora l’aspecte comentat anteriorment de l’increment de l’atenció presencial als serveis d’informació i atenció a les dones.
Baixen les ordres de protecció iniciades, i es denegen més de la meitat
Durant el 2022 s’han registrat 422 ordres de protecció iniciades als partits judicials de la comarca. Les ordres de protecció iniciades creixen a tots els àmbits territorials, un 6,6% a Catalunya i un 7% a Espanya, però baixen al Baix Llobregat. Cal destacar que el 68% de les ordres de protecció iniciades han estat dirigides a protegir dones de nacionalitat espanyola, i que el 70% de les víctimes a les quals s’ha iniciat un ordre de protecció havien finalitzat la relació afectiva amb el seu agressor. Això no obstant, l’informe accentua que el 55% de les ordres de protecció són denegades, registrant un total de 232 ordres de protecció denegades al Baix Llobregat.
Així doncs, la denegació de les ordres de protecció continua sent el gran cavall de batalla de la lluita contra la violència masclista, ja que si no s’augmenta la protecció a les víctimes, serà difícil que continuï l’increment del nombre de denúncies, perquè si les dones no veuen una solució en la resposta dels òrgans judicials, serà difícil que tinguin confiança en el sistema i explicitin les situacions de violència que pateixen, quedant-se silenciades i desemparades.
El Consell de les Dones expressa la seva preocupació per aquestes xifres, ja que, més enllà de les dades, considera improbable que més de la meitat de les dones que sol·liciten protecció realment no la necessitin.
El sobreseïment provisional continua sent la forma de terminació més freqüent
L’any 2022 es van registrar als jutjats de violència masclista del Baix Llobregat 2.766 delictes, 289 més que en 2021. El 64% d’aquests són lesions i maltractaments.
Pel que fa a les formes de terminació de l’assumpte judicial, el sobreseïment provisional continua sent la forma més freqüent en els partits judicials de la comarca, situant-se en un 41 % dels casos, sent un aspecte preocupant, ja que això vol dir, que un 41% dels casos queda arxivat per manca de proves. Per tant, en gairebé la meitat dels casos, la denúncia dels fets no implica que es puguin jutjar finalment. L’elevació a l’òrgan competent, és la segona forma de terminació més freqüent a la comarca, suposant el 29% dels casos, la qual cosa significa que en el 29% dels casos, els jutjats de violència contra la dona, valoren que no són els òrgans competents per jutjar i condemnar les denúncies per violència masclista que els arriben i els eleven a altres òrgans.
El Consell de les Dones reitera la seva preocupació per la gran diferència entre el nombre de denúncies, i el nombre de condemnes, ja que, si està comprovat que només es denuncia una petita part de la violència masclista real, i bona part d’aquesta, acaba en sobreseïment i/o elevació a l’òrgan competent per part dels jutjats de violència contra la dona; és molt probable que la manca de confiança en el sistema judicial, faci que cada vegada menys dones s’atreveixin a denunciar la violència que estan patint, com comentàvem anteriorment.
La Nota Anual de Violència Masclista, tracta dades comarcals i locals de diferents fonts de dades: activitat judicial del CGPJ; les dades obertes de l'activitat del SIAD i l'estadística de la línia telefònica.