Atles de Distribució de la Renda. Baix Llobregat 2018.

Imatge Atles distribució renda Baix Llobregat 2018

A continuació publiquem l'explotació comarcal de l’Atles de Distribució de la Renda de les llars (ADRH) de l'estadística experimental de l'INE.

L’Atles de Distribució de la Renda de les llars (ADRH) consisteix en la construcció d’indicadors estadístics de la renda mitjana i la seva distribució a nivell municipal i inframunicipal, a partir de l’enllaç d’informació de la població de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) amb dades tributàries, fonamentalment de l’Agencia Tributaria (AEAT). Aquesta informació, que encara es troba en fase experimental dins de la secció d’Estadística Experimental de l’INE, s’ofereix per a municipis, districtes i seccions censals, sempre que es superin certs llindars pel que fa a nombre d’habitants. Les dades no es poden considerar oficials al no complir amb tots els requisits de qualitat exigits per a formar part de les operacions estadístiques que l’INE elabora.

Tot i les seves limitacions, aquesta font ens permet fer una aproximació als llindars extrems de les rendes i ingressos a nivell inframunicipal, pel que permet la comparativa entre seccions censals dels municipis del Baix Llobregat.

Advertència sobre l’ús de les dades

El ADRH és una estadística experimental en tant que es pot considerar un producte encara pendent de millores metodològiques necessàries per a la seva completa consolidació. Existeixen limitacions o elements a tenir en compte al analitzar els resultats:

  • Les rendes que s’inclouen s’obtenen només a partir de fonts tributaries, pel que els resultats no són del tot comparables amb els de l’Enquesta de Condicions de Vida (ECV), que es recullen per un mètode mixt en el que s’entrevista a les llars.
  • Els ingressos s’adscriuen al lloc on la persona resideix, no on declara rendes. Això genera a més a més possibles problemes de frontera entre administracions tributàries diferents. Per exemple, un municipi de Cantàbria fronterer amb Bizkaia pot tenir població empadronada en ell però que treballa a Bizkaia i declara les seves rentes allà. Aquesta renda no apareixerà recollida dins de la Diputació Foral de Bizkaia ja que només ha treballat amb el fitxer de residents dins del seu territori. Aquesta limitació es podrà corregit en futures edicions.
  • Els ingressos de la renda d’un any, per exemple 2015, s’assignen a persones vives i presents a la població a u de gener de l’any següent, per exemple, 1-1-2016. Això té varis efectes sobre la renda mitjana segons s’incorporin o desapareguin persones al llarg de l’any i segons si són o no perceptors de rendes.

 

Renda mitjana neta

 

A continuació es mostra el mapa de renda neta mitjana per persona i renda neta mitjana per llar per seccions censals del Baix Llobregat l’any 2018.

A nivell de renda mitjana neta per persona podem observar com hi ha 29 seccions censals per sota de 10.000€/anuals, que corresponen als municipis de: Cornellà de Llobregat (12), el Prat de Llobregat (4), Sant Boi de Llobregat (4), Esplugues de Llobregat (3), Martorell (3), Sant Vicenç dels Horts (2) i Viladecans (1).

En l’altre extrem, trobem 11 seccions censals on la renda mitjana neta per persona supera els 22.500€/anuals: Esplugues de Llobregat (4), Castelldefels (3), Sant Just Desvern (3) i Gavà (1).

Pel que fa a la renda mitjana neta per llar les 14 seccions censals per sota de 25.000€/anuals pertanyen als municipis de: Cornellà de Llobregat (10), Sant Boi de Llobregat (3) i el Prat de Llobregat (1). La contraposició, aquelles seccions censals amb més de 50.000€/anuals, 36, les localitzem a: Sant Just Desvern (7), Castelldefels (6), Esplugues de Llobregat (5), Sant Feliu de Llobregat (4), Sant Joan Despí (4), Corbera de Llobregat (2), Collbató (1), Begues (1), Gavà (1), Molins de Rei (1), Pallejà (1), Sant Boi de Llobregat (1), Sant Andreu de la Barca (1) i Santa Coloma de Cervelló (1).

 

Ingressos per unitat de consum inferiors a 5.000€ i 10.000€ anuals

 

En els següents mapes es pot visualitzar el percentatge de població amb ingressos per unitat de consum per sota de 5.000€ i per sota de 10.000€ per seccions censals del Baix Llobregat l’any 2018.

Hi ha 10 seccions censals on hi ha un percentatge superior al 10% de població que ingressa menys de 5.000€/anuals per unitat de consum: Cornellà de Llobregat (5), el Prat de Llobregat (2), Viladecans (1), Castelldefels (1) i Corbera de Llobregat (1).

En aquest mateix sentit, destaquen 32 seccions censals on hi ha un percentatge de població superior al 27,5% que ingressa menys de 10.000€/anuals per unitat de consum: Cornellà de Llobregat (14), el Prat de Llobregat (4), Sant Boi de Llobregat (4), Martorell (4),Esplugues de Llobregat (3),Viladecans (1), Gavà (1) i Corbera de Llobregat (1).

D’ambdues mesures el percentatge més alt es troba a la secció sis del districte quatre del Prat de Llobregat on el percentatge de població amb ingressos inferiors a 5.000€/anuals és de 32,8% i pel que fa a menys de 10.000€/anuals el percentatge arriba al 68,2%. La següent secció censal amb major proporció és la secció dos del districte cinc de Cornellà de Llobregat amb 12,7% i 39,1% respectivament.

 

Ampliació de les dades

INE, Atlas de distribución de renta de los hogares

Dades de renda mitjana i mediana, distribució per font d’ingressos, percentatge de població amb ingressos per sota de determinats llindars fixos, entre d’altres.

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte