Biaix de gènere a la indústria del Baix Llobregat

Biaix de gènere a la indústria del Baix Llobregat

La indústria continua sent un sector estratègic i definitori del Baix Llobregat, tot i amb això, és un sector amb un clar biaix de gènere.

Mentre el 48% de les persones ocupades a la comarca són dones, només el 29% de les persones ocupades en el sector industrial ho són.  Si mirem aquesta proporció en els llocs de treball del Baix Llobregat, continuem observant aquest biaix. Així, mentre el 44% dels llocs de treball de la comarca estan ocupats per dones, només el 30% dels llocs de treball del sector industrial ho són.

Tot i la clara infrarepresentació de les dones en el sector industrial de la comarca, cal reconèixer la seva autocontenció, el seu dinamisme (cada vegada més dones treballen en el sector) i el tret d’ocupar llocs de treball amb activitats industrials amb bones perspectives de futur (de creixement continuat) afirma la Consellera de Desenvolupament Econòmic i Estratègic del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Lourdes Borrell Moreno.

Així, mentre al conjunt de l’economia comarcal, les dones pateixen menors nivells d’autocontenció i, per tant, tendeixen a ser més dependents dels mercats laborals d’altres comarques, aquesta situació es reverteix en el cas de la indústria, on el dèficit de llocs de treball localitzats a la comarca en relació a la població ocupada resident és inferior entre les dones (-3,3%, 525 menys) que entre els homes (-9,4%, -3.652).

La indústria de productes alimentaris, la fabricació de productes farmacèutics i la indústria química concentren més del 42% dels llocs de treball ocupats per dones. De les activitats industrials que concentren un major nombre de llocs de treball ocupats per dones, només la fabricació de productes farmacèutics té més dones que homes que treballen en la seva activitat (59% del total).

El biaix de gènere a la indústria del Baix Llobregat de l’Observatori comarcal del Baix Llobregat s’ha pogut realitzar gràcies a l’obertura de dades del Ministerio de Inclusión, Seguridad Social y Migraciones que facilita dades d’afiliacions segons sexe i activitats econòmiques (CCAE 2 dígits) a nivell municipal. I aquestes dades ens han permès observar que la presència de les dones en el sector industrial del Baix Llobregat continua sent insuficient tot i que la tendència és creixent afirma Lourdes Borrell Moreno.

Si mirem l’evolució de les persones ocupades en el sector a la comarca (aquelles persones que viuen al Baix Llobregat i treballen a la indústria), observem un comportament diferencial en homes i dones. Mentre les dones observem un creixement continuat des de 2017, els homes observen que els darrers anys (a partir de 2021) disminueixen. En quant als llocs de treball del sector industrial del Baix Llobregat, tot i continuar mostrant un clar diferencial negatiu de les dones, es  mostra un creixement generalitzat dels llocs de treball i, entre les dones, es registra un creixement del 9% respecte als llocs de treball del sector del 2016.

Podeu consultar l'estudi i la nota de premsa en els documents adjunts.

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte