Creix la renda de les famílies l’any 2021

Imatge RFBD
Document/s adjunt/s: 

La renda disponible de les famílies del Baix Llobregat torna a augmentar un cop superada la davallada ocasionada per la crisi sanitària de la covid-19.

L’Observatori comarcal del Baix Llobregat fa difusió de l’estadística de Renda bruta familiar disponible que publica Idescat. Les dades disponibles són del 2021 i estan calculats en base a la revisió estadística 2019.

 

La renda disponible de les famílies del Baix Llobregat augmenta un 4,1% respecte l’any 2020. Es reprèn el creixement després de la davallada condicionada pels efectes econòmics derivats de la crisi sanitària de la covid-19. Tot i això, el creixement es lleugerament inferior a l’observat l’any 2019. El Baix Llobregat augmenta la renda disponible de les seves famílies però disminueix la seva diferència respecte la mitjana catalana (decreix la RFDB respecte l’índex català).

 

La renda mitjana per habitant a la comarca va ser de 18.900€ , 600 més que l’any anterior, i se situa per sobre de la mitjana catalana (18.300 €) però per sota de l’Àmbit Territorial Metropolità on la renda familiar disponible era de (19.500 €).

 

El Baix Llobregat es la tercera comarca de Catalunya amb major renda familiar disponible per habitant. L'any 2021, el Barcelonès (20.293 euros) i el Vallès Occidental (19.125 euros) van superar en un 11,0% i un 10,4% la mitjana catalana (18.400 euros). El Baix Llobregat perd així la segona posició, ja que l’any 2020 es situava per davant del Vallès Occidental i en el 2021 aquesta comarca té una renda familiar disponible per habitant superior a la baixllobregatina (18.900 euros). Tot i això, ambdues comarques es situen per sobre de la mitjana catalana. Per contra, l'Alt Empordà i el Montsià són les que van tenir una renda més petita amb 14.339 euros i 13.938 euros respectivament.

 

El Baix Llobregat augmenta en un 4,1% la seva renda familiar disponible. Els àmbits territorials de referència també augmenten la seva renda familiar respecte 2020. Catalunya és l’àmbit que registra un major augment (+4,9%), un creixement lleugerament superior al del Baix Llobregat i al de l’Àmbit Territorial Metropolità l’increment (+4,3%). Es reprèn el creixement continuat registrat a partir de 2013 i interromput degut als efectes econòmics derivats de la crisi sanitària de la covid-19 en el que l’any 2020 va produir-se un descens generalitzat de la renda bruta familiar disponible.

La remuneració d’assalariats és el principal recurs de les famílies a totes les comarques de Catalunya. El Baix Llobregat és la cinquena comarca de Catalunya i la segona de l’àmbit metropolità que presenta una major proporció de remuneració d’assalariats respecte al total de la seva renda familiar. Un 61,4% de la renda bruta familiar del Baix Llobregat respon a les remuneracions de treballadors, percentatge que se situa per sobre del 59% de la mitjana de Catalunya i de l’àmbit metropolità (59,2%).

 

Després de l’augment registrat en el 2020, del pes de les prestacions socials en el conjunt de la renda familiar bruta disponible, 2021 registra una disminució d’un punt, tot i això, el seu peu continua estant per sobre del registrat anys anteriors.

El pes de la remuneració d’assalariats creix i continua sent la majoritària en tots els àmbits territorials i molt superior al Baix Llobregat. Tot i amb això, no es recupera el pes registrat abans de la pandèmia.

El pes de l’excedent brut d’explotació baixa continua disminuint en tots els àmbits territorials.

 

Al mateix temps, el Baix Llobregat és la segona comarca metropolitana, només per darrere del Vallès Occidental, on menys pes té la renda provinent d’excedents d’explotació empresarials o professionals (un 17,7% del total de la renda), situant-se per sota del 22% de la mitjana catalana.

 

Respecte al pes de les prestacions socials en el conjunt de la RFBD, el Baix Llobregat se situa com la tretzena comarca de Catalunya amb menor pes té aquesta renda (un 20,9% del total), situant-se per sota del 22% de la mitjana catalana.

 

 

 

Podeu consultar les dades municipals de la comarca a  la infografia de l'Idescat al següent enllaç i als mapes que es mostren a continuació:

 

Mapa municipal de distribució de la renda segons Índex Catalunya

Mapes municipals de distribució de la renda segons recursos

Activeu/desactiveu les capes de la llegenda per a consultar la distribució de la renda segons els diferents recursos

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte