8 de cada 10 dones del Baix Llobregat han patit, com a mínim, un fet de violència en la seva vida
L’Observatori Comarcal i el Consell de les Dones del Baix Llobregat, publiquen la Nota Anual de Violència contra les Dones 2022. Aquest document inclou i analitza totes les dades disponibles sobre violència masclista a la comarca, i s’esdevé en l’eina més completa per conèixer l’abast i la gravetat de la violència contra les dones al Baix Llobregat.
Baixen les ordres de protecció iniciades, i es denegen més de la meitat
Durant el 2022 s’han registrat 422 ordres de protecció iniciades als partits judicials de la comarca. Les ordres de protecció iniciades creixen a tots els àmbits territorials, un 6,6% a Catalunya i un 7% a Espanya, però baixen al Baix Llobregat. Cal destacar que el 68% de les ordres de protecció iniciades han estat dirigides a protegir dones de nacionalitat espanyola, i que el 70% de les víctimes a les quals s’ha iniciat un ordre de protecció havien finalitzat la relació afectiva amb el seu agressor. Això no obstant, l’informe accentua que el 55% de les ordres de protecció són denegades, registrant un total de 232 ordres de protecció denegades al Baix Llobregat.
El sobreseïment provisional continua sent la forma de terminació més freqüent
L’any 2022 es van registrar als jutjats de violència masclista del Baix Llobregat 2.766 delictes, 289 més que en 2021. El 64% d’aquests són lesions i maltractaments.
Pel que fa a les formes de terminació de l’assumpte judicial, el sobreseïment provisional continua sent la forma més freqüent en els partits judicials de la comarca, situant-se en un 41 % dels casos, sent un aspecte preocupant, ja que això vol dir, que un 41% dels casos queda arxivat per manca de proves. Per tant, en gairebé la meitat dels casos, la denúncia dels fets no implica que es puguin jutjar finalment. L’elevació a l’òrgan competent, és la segona forma de terminació més freqüent a la comarca, suposant el 29% dels casos.
La nota inclou, per primera vegada, l’explotació comarcal de la darrera enquesta de violència masclista (realitzada en el 2021). Es recullen, també, dades de l’activitat dels SIAD, línia atenció a les víctimes de violència masclista i recull dels portals del Departament d’Interior o el Portal Estadístico de Violencia.
Per a més informació consulteu la nota informativa de les dades anuals, la nota de premsa del Consell de les dones adjuntes o l’informe visual que s’adjunten en aquesta publicació.