La població estrangera disminueix al Baix Llobregat per cinquè any consecutiu

Mapa població estrangera 2015
Document/s adjunt/s: 

La comarca del Baix Llobregat ha augmentat en el darrer any en 402 persones el total de la seva població. La població estrangera, no obstant, ha disminuït, en 6.295 persones, fins a un total de 74.844, i representa així el 9,3% del conjunt de residents del territori. Aquesta disminució de la població estrangera resident continua amb la tendència iniciada al 2011, i segueix la pauta de l’Àmbit Territorial Metropolità i del conjunt de Catalunya. El percentatge de població estrangera empadronada a la comarca (9,3%) és inferior a la proporció de població estrangera que es troba en el conjunt de l’ATM i de Catalunya, (12,7% i 13,7%, respectivament).

La variació que s’està donant en els darrers anys es pot atribuir a fets diversos: d’una banda, al fet de la disminució dels fluxos migratoris provinents de l’exterior i a l’augment de les sortides cap a l’exterior. Però s’ha de tenir en compte també que els canvis en la xifra de població estrangera d’un territori no depenen no-més del saldo migratori, sinó que també es veuen afectats per altres components: el creixement vegetatiu (naixements i defuncions de població estrangera) i el procés de naturalització (persones estrangeres que adquireixen la nacionalitat espanyola). Tot i que no hi ha dades d’adquisicions de nacionalitat per àmbit municipal, es pot veure una aproximació a aquest fenomen a través de les dades del Padró. El percentatge de població espanyola del Baix Llobregat nascuda a l’estranger ha augmentat progressivament en els últims anys: el 2015, mentre que la població estrangera es redueix en 6.295 persones, la població amb nacionalitat espanyola nascuda a l’estranger augmenta en 4.188 persones.

La disminució de població estrangera a la comarca per sexe ha estat de 2.766 dones i 3.529 homes, i per grups d’edat s’ha donat sobretot entre la població de 25 a 39 anys.

Per continents, les nacionalitats d’Amèrica del Sud són les que han protagonitzat la disminució del conjunt de població estrangera. Tot i que per països és el Marroc el que presenta una major disminució de població es-trangera al llarg del darrer any (-1.538 persones), a continuació es troben països americans com ara Equador (-1.082 persones), Colòmbia (-556), Perú (-484) o Bolívia (-453). La tendència de disminució però, no es dóna en nacionalitats d’Àsia i Oceania ni en el conjunt d’estrangers de l’Europa no comunitària. Així, per exemple, la nacionalitat xinesa ha augmentat el nombre d’empadronats en 143 persones, i la russa en 127 persones.

Les dades detallades per municipis es poden consultar a la nota informativa publicada per l'Observatori Comarcal i a través dels següents gràfics interactius.

 

 

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte