Èxit de participació en el Plenari de la Xarxa de Memòria Democràtica del Baix Llobregat
Enviat 2 Feb, 2022
El dilluns 31 de gener es va celebrar el primer Plenari de la Xarxa de Memòria Democràtica, després de l'acte de constitució que va tenir lloc el dia 25 de gener de 2020.
L'activitat, en temps de pandèmia, s'ha desenvolupat mitjançant les comissions de treball de la Xarxa que s'han centrat en l'àmbit de la recerca de les persones deportades als camps de concentració, en els diferents actes de difusió i commemoració, i en els treballs d'espais de memòria democràtica. E Comitè de seguiment de la Xarxa es va reunir a la tardor de 2021 per definir els objectius i pla de treball de 2022.
Al Plenari van participar prop de 60 persones entre regidors/es de cultura i memòria democràtica, sindicats, entitats i associacions vinculades a la memòria democràtica de la comarca, arxius, experts i expertes i historiadors/es. L'acte va ser presidit per la presidenta de la Xarxa de Memòria Democràtica i presidenta del Consell Comarcal, Eva Martínez, i va comptar amb la participació del conseller comarcal de Cultura i Memòria Democràtica, Jordi Carbonell, la cap de projectes del Centre d'Estudis Comarcal del Baix Llobregat, Neus Ribas, el director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, Vicenç Villatoro, i el responsable de Memòria Democràtica de la Diputació de Barcelona, Xavier Menéndez.
El plenari va aprovar la Memòria d'Actuacions 2020-2021 i el Pla de Treball 2022 amb una proposta d'incorporar un representant dels Ateneus que van patir espolis en temps franquistes, així com proposar els Ateneus com espais de memòria democràtica.
Seguidament, el catedràtic de dret constitucional Marc Carrillo, va realitzar una ponència sobre el projecte de la llei de memòria democràtica i la seva tramitació parlamentària. I a continuació, va tenir lloc una taula rodona en la qual van participar l'Associació Catalana d'expressos polítics, l'Associació per la memòria democràtica del Baix Llobregat i l'Amical de Mauthausen. A la taula es va destacar la importància de què la nova llei reculli el moviment memorialista, preservi la memòria democràtica, reconegui la condició de víctima i el dret de reparació i incorpori les polítiques de memòria democràtica.
Així mateix, es va posar en relleu, la importància d'introduir continguts curriculars en les escoles vinculats a la memòria democràtica.