Èxit de participació en el Plenari de la Xarxa de Memòria Democràtica del Baix Llobregat, un referent a Catalunya

El dijous 22 de febrer de 2024, el Centre Mas Lluí de Sant Feliu de Llobregat, coincidint amb l'acollida de l'exposició itinerant: On són? 85 anys d'exhumació de fosses comunes de la guerra civil, que es podrà visitar fins al 15 de març, va ser l'escenari del Plenari de la Xarxa de Memòria Democràtica del Baix Llobregat, al que van assistir més d'una cinquantena de persones, entre regidors i regidores de Memòria Democràtica de la comarca, entitats i associacions, experts i expertes.

La presidenta del Consell Comarcal i de la Xarxa de Memòria Democràtica del Baix Llobregat, Eva M. Martínez, va obrir la sessió felicitant el Centre d'Estudis pel seu 50 aniversari i pel seu treball en l'àmbit de la divulgació científica i cultural de la comarca. Així mateix, va manifestar la necessitat de continuar impulsant els valors democràtics i la cultura de la pau entre la ciutadania, i molt especialment mitjançant els continguts curriculars en les escoles.

A continuació, la presidenta del Centre d'Estudis la Genoveva Català va donar pas a la presentació de la Memòria d'activitats de la Xarxa 2023, destacant actuacions com ara: l'acte institucional de la donació oficial del fons de l'Arxiu de la Fundació Utopia Joan N. Garcia-Nieto d'Estudis Socials del Baix Llobregat que és un llegat del moviment obrer; l'homenatge als deportats del Baix Llobregat als camps de concentració nazis al Parc Torreblanca i a Santa Coloma de Cervelló, i les jornades d'Història i Memòria converses pedagògiques i intercanvi d'experiències.

Seguidament, la consellera de Cultura i Memòria Democràtica, Lidia Muñoz va donar a conèixer les línies estratègiques de la Xarxa i el Pla de Treball per al 2024, destacant la importància de compartir sinergies entre totes les entitats i administracions i el treball conjunt per avançar en aquest àmbit, i assolir els objectius de la Xarxa de memòria Democràtica del Baix Llobregat.

El diputat de Memòria Democràtica de la Diputació de Barcelona i alcalde d'Abrera, Jesús Naharro va informar dels projectes i recursos que des de la Diputació s'ofereixen a les administracions i entitats. Cal destacar que aquesta administració finança, a través del Catàleg, una part d'activitats de la Xarxa i dels municipis, i es destaca el seu acompanyament i suport als territoris per desenvolupar actuacions en aquest àmbit.

Finalment, el director de Memòria democràtica del Departament de Justícia, Drets i memòria, Alfons Aragoneses va informar de la tramitació de la Llei Catalana de Memòria Democràtica i del tràmit parlamentari.

En el torn de paraules es va debatre sobre alguns aspectes de la Llei com l'accés a les dades mitjançant els arxius per a investigacions i recerques i la protecció de dades que estableixen les directrius europees en aquest accés. Per una altra part, s'espera poder donar a conèixer aviat, i en una primera fase, la recerca de persones exiliades de la comarca que s'està portant a terme per experts i expertes de forma desinteressada.

La Xarxa de Memòria Democràtica del Baix Llobregat es va crear l'any 2020 amb la participació dels ajuntaments de la comarca, UGT i CCOO, les entitats i associacions, l'Amical Mauthausen, el Centre d'Estudis Comarcal, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i el Consell Comarcal del Baix Llobregat, i avui en dia, està reconeguda com un referent a Catalunya per part de les administracions provincials i autonòmiques.

Imatges addicionals: 

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte