100 dies del Pacte del Baix Llobregat per un nou impuls Econòmic i Social
Els membres del Comitè d’Impuls Socioeconòmic: AEBALL, PIMEC, CCOO, UGT i Consell Comarcal, i els portaveus dels grups polítics que tenen representació al Ple del Consell Comarcal, es van trobar dilluns per valorar quina ha estat l’evolució del Pacte del Baix Llobregat per un nou impuls Econòmic i Social, aprovat pel Consell Econòmic i Social en data 25 de juny, ratificat al Consell d’Alcaldes i Alcaldesses del Baix Llobregat, en data 29 de juny i aprovat pel Ple extraordinari del Consell Comarcal el mateix dia.
Des de l’aprovació del Pacte, són 18 els ajuntaments de la comarca que han aprovat la seva adhesió, i 18 més els que han aprovat Pactes Locals o es troben en fase d’aprovar-los, tots fruit de la unanimitat política i social del Baix Llobregat.
La consellera de Desenvolupament Econòmic i Estratègic, Lourdes Borrell Moreno, va presentar els projectes ja iniciats, entre els quals va destacar l’Observatori metropolità de Gènere, el projecte FemMarkers, el Pla de Reactivació Socioeconòmica (acció subvencionada pel Servei Públic d'Ocupació de Catalunya en el marc dels Plans de reactivació socioeconòmica COVID-19, finançada pel Servicio Público de Empleo Estatal i amb el cofinançament del Fons Social Europeu), Apoderar la cadena de valor de la indústria de l’automoció al Baix Llobregat, l’Estudi de l’Economia Taronja i la Guia de Clàusules Socials. Tots, projectes vinculats a les línies estratègiques del Pacte.
En la seva presentació va compartir també el full de ruta del Pacte, que pretén aconseguir, abans de finals d’any, l’adhesió del 100% dels ajuntaments de la comarca, i destaca la necessitat d’aprovar, en el marc del CISE i amb les aportacions dels Portaveus comarcals, un mapa d’indicadors per al seguiment de la implantació de les accions impulsades.
A la sessió, la presidenta del Consell Comarcal, Eva M. Martínez Morales, va posar de manifest la necessitat de fer un pas més i tirar endavant aquest Pacte de comarca, i va incidir en què «cal que tota la potència d’aquest pacte es pugui veure reflectida en les dades, i sobretot, es pugui veure reflectida en una recuperació social i econòmica de la comarca.»
Des d’AEBALL van posar en valor els avantatges d’anar tots a una, forces polítiques, ajuntaments, agents econòmics i socials, però consideren que «necessitem més suport i facilitats per les empreses». Remarquen que «cal també generositat i resiliència. Generositat amb les empreses per compartir recursos i reduir la pressió fiscal. I resiliència per fer nostres els seus problemes, i contribuir així a la reactivació. Les persones han d’estar al centre, i la millor política social és la que proporciona un lloc de feina.»
Per la seva banda, PIMEC va destacar que «caldrà aprofitar els romanents dels consistoris per seguir ajudant als autònoms i micropimes, per donar suport al petit comerç, així com a les empreses dels sectors més afectats: restauració, esport, cultura, entre d’altres».
Des de CCOO Baix Llobregat, consideren que el Pacte ha estat ben orientat i posa l’accent encertadament en protegir empreses i llocs de treball, incrementar la protecció social i construir un nou model productiu sostenible i circular. Afirmen que "Ara ens tocarà desenvolupar, fer realitat i avaluar algunes de les idees, projectes i propostes, que considerem estan ben orientats. I siguem prou hàbils per seguir teixint aliances i cercant consensos i acords.”
Per la seva banda, des d’UGT incideixen en què «No hem de perdre de vista les limitacions que tenim pel que fa a competències, sobretot, pel que respecta a una de les problemàtiques que més pateix la nostra comarca que és l’atur». Així mateix van afirmar que «des de les administracions locals s’han de comprometre a impulsar la recuperació econòmica, però cal unificar esforços per remuntar aquesta situació».
Pel que fa als representants polítics dels diferents grups comarcals, des de PP, JxCAT i ERC es va posar el focus en la importància dels indicadors per saber en quin punt ens trobem exactament, eina necessària per tenir informació més concreta i precisa i així per poder avaluar l’impacte que té el Pacte, així com les gestions realitzades per aconseguir finançament.
Des d’En Comú guanyem, es va ressaltar la importància de la concertació, el consens i l’acord; cal una altra mirada i fer un repàs a la llum de la situació actual respecte del document aprovat al juny, cal repensar mesures més adequades.
Per la seva banda des del PSC es va coincidir en el fet que en alguns aspectes, el Pacte ha pogut quedar descontextualitzat per la rapidesa dels esdeveniments derivats de la pandèmia i la implantació de mesures de lluita contra la propagació del coronavirus, però no en les línies mestres, «els grans objectius hi són» va afirmar, i va destacar la necessitat de donar suport als sectors econòmics que s’han vist afectats en aquesta segona onada.
La trobada va finalitzar amb el compromís de presentar un panell d’indicadors en els pròxims mesos, per tal de poder avaluar les accions iniciades fins al moment.