500 dones víctimes de violència masclista. 36 homes condemnats, 5 d’absolts

L'Observatori Comarcal del Baix Llobregat publica l'informe trimestral de violència contra les dones amb l’anàlisi de les dades recollides pel Consejo General del Poder Judicial. Aquest informe recull dades de denúncies; mesures de protecció; assumptes penals i assumptes civils i ordres de protecció.

En el primer trimestre de 2024 els partits judicials del Baix Llobregat van registrar 506 denúncies, el 74% de les quals van ser rebudes per atestat policial amb denúncia de la pròpia víctima de violència masclista, el 18% per intervenció directa policial i el 4%  presentades per informe de lesions.

De cada 100 dones víctimes de violència masclista, 6 decideixen no declarar en el procediment judicial. Aquesta proporció és inferior al registrat al conjunt de Catalunya i Espanya.

Durant el trimestre es van registrar 69 assumptes civils d’ingrés directe, processos contenciosos, que representaven el 9% dels registrats en el conjunt de Catalunya. Els principals assumptes civils són modificació de mesures no consensuades, altres tipus de mesures i divorcis no consensuats.

El nombre d’assumptes penals d’ingrés directe registrat va ser de 658, representant el 9% del total del conjunt de Catalunya. Es van registrar 27 faltes i 722 delictes als partits judicials del Baix Llobregat. Les lesions i maltractaments han estat els delictes més registrats (el 64% del total de delictes).

Es van iniciar 124 ordres de protecció, el 95% incoades a instància de la víctima de violència masclista. El 43% de les ordres de protecció van ser denegades.

La majoria dels homes denunciats (61%) són de nacionalitat espanyola. Les dones espanyoles víctimes de violència masclista a les que se’ls va activar una ordre de protecció també són les majoritàries (65%).

El 77% dels agressors als que s’ha aplicat una ordre de protecció havien finalitzat una relació afectiva amb la víctima: el 57% ex-relació afectiva i el 19% són ex-cònjuges.

El sobreseïment provisional és la forma de terminació de l’assumpte jutjat més freqüent (36%) seguit de l’elevació a òrgan competent (33%). El percentatge de sentències condemnatòries és menor a la comarca (8%) que a Catalunya (10%) i al conjunt d’Espanya (15%).

En relació a les dades d’evolució, disminueix el nombre de denúncies. Es registren 86 denúncies menys respecte al quart trimestre de 2023 però 13 més respecte el primer trimestre de 2023.

Disminueix la dispensa a declarar del total de dones víctimes de violència masclista. El 6% de les dones decideixen no declarar contra el seu agressor (en el quart trimestre de 2023 aquest percentatge era del 10% i 8% en el primer trimestre de 2023).

Els assumptes civils d’ingrés directe disminueixen en els partits judicials de la comarca (-27%) i al conjunt de Catalunya (-6%). En relació al mateix trimestre de 2023 però,  augmenten al Baix Llobregat  i a Catalunya en un 3%.

El nombre d’assumptes penals d’ingrés directe disminueixen a la comarca (-16%) i al conjunt de Catalunya (-9%) en referència a l’anterior trimestre i respecte l’any anterior, disminueixen en un 3% al Baix Llobregat  i  es mantenen a Catalunya.

Disminueix el nombre d’ordres de protecció (124) respecte al trimestre anterior         (-5%) i significativament respecte al mateix trimestre de l’any anterior (-26%). Disminueix el pes de les ordres de protecció denegades (43%)  respecte el trimestre anterior   (-13 p.p.) com respecte el mateix trimestre de l’any anterior (-19 p.p.).

El percentatge de dones estrangeres (35%) a les que se’ls va activar una ordre de protecció a la comarca disminueix respecte l’anterior trimestre (-8 pp) i creix respecte al mateix trimestre de l’any anterior (+1 pp).

El pes de les sentències  representen un 8% sobre el total de formes de terminació dels assumptes judicials. Aquestes disminueixen respecte el quart trimestre de  2023 (-2pp) com respecte el mateix trimestre de l’any anterior (-1 pp). El pes de les sentències condemnatòries creix significativament (10 punts més respecte el trimestre anterior i 6 punts més respecte primer trimestre de 2023).

 

 
 

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte