535 dones víctimes de violència masclista. 42 homes condemnats, 9 d’absolts

L'Observatori Comarcal del Baix Llobregat publica l'informe trimestral de violència contra les dones amb l’anàlisi de les dades recollides pel Consejo General del Poder Judicial. Aquest informe recull dades de denúncies; mesures de protecció; assumptes penals i assumptes civils i ordres de protecció.

En el quart trimestre de 2022 els partits judicials del Baix Llobregat van registrar 535 denúncies, el 84% de les quals van ser rebudes per atestat policial amb denúncia de la mateixa víctima de violència masclista, el 12% per intervenció directa policial i el 3% informe de lesions.

De cada 100 dones víctimes de violència masclista, 11 decideixen no declarar en el procediment judicial. Aquesta proporció és superior al registrat al conjunt de Catalunya i d’Espanya.

Durant el trimestre es van registrar 73 assumptes civils d’ingrés directe, processos contenciosos, que representaven el 10% dels registrats en el conjunt de Catalunya. Els principals assumptes civils són divorcis no consensuats i altres tipus de mesures.

El nombre d’assumptes penals d’ingrés directe registrat va ser de 686, representant el 9% del total del conjunt de Catalunya. Es van registrar 24 faltes i 787 delictes als partits judicials del Baix Llobregat. Les lesions i maltractaments han estat els delictes més registrats (el 66% del total de delictes).

Es van iniciar 82 ordres de protecció, el 98% incoades a instància de la víctima de violència masclista. El 55% de les ordres de protecció van ser denegades.

La majoria dels homes denunciats (67%) són de nacionalitat espanyola. Les dones espanyoles víctimes de violència masclista a les que se’ls va activar una ordre de protecció també són les majoritàries (65%).

El 66% dels agressors als quals s’ha aplicat una ordre de protecció havien finalitzat una relació afectiva amb la víctima: el 46% exrelació afectiva i el 20% són excònjuges.

El sobreseïment provisional és la forma de terminació de l’assumpte jutjat més freqüent (39%) seguit de l’elevació a òrgan competent (27%). El percentatge de sentències condemnatòries és menor a la comarca (9%) que a Catalunya (11%) o que pel conjunt d’Espanya (15%).

Creix el nombre de denúncies. Es registren 88 denúncies menys respecte al tercer trimestre de 2022 i 33 més respecte al quart trimestre de 2021.

Augmenta significativament la dispensa a declarar del total de dones víctimes de violència masclista. L'11,2% de les dones decideixen no declarar contra el seu agressor (en el tercer trimestre 2022 aquest percentatge era de 7,2% i 7,6% en el quart trimestre de 2021).

Els assumptes civils d’ingrés directe augmenten en els partits judicials de la comarca (+33%) i al conjunt de Catalunya (+35%) respecte al trimestre anterior. En relació amb el mateix trimestre de 2021, aquests disminueixen al Baix Llobregat (-10%) però augmenten per a Catalunya (+10%).

El nombre d’assumptes penals d’ingrés directe baixen a la comarca (-10%) i al conjunt de Catalunya (-5%) en referència a l’anterior trimestre. Pel que fa a l’evolució anual es mantenen al Baix Llobregat (+5%) i creixen a Catalunya (+2%).

Baixa el nombre d’ordres de protecció (82) interposades tant respecte al trimestre anterior (-28%) com respecte al mateix trimestre de l’any anterior (-24%).  Disminueix el pes de les ordres de protecció denegades (55%) respecte al trimestre anterior (-5p.p.) però augmenta respecte al mateix trimestre de l’any anterior (+9p.p.).

El percentatge de dones estrangeres a les quals se’ls va activar una ordre de protecció (35%) a la comarca augmenta tant respecte al trimestre anterior (+4 pp) com respecte al mateix trimestre de l’any anterior (+2pp).

El pes de les sentències representen un 10% sobre el total de formes de terminació dels assumptes judicials. Aquestes baixen respecte al trimestre anterior (-1 pp) però augmenten respecte al mateix trimestre de l’any anterior (+2 pp). La terminació per sobreseïment provisional arriba al 40%, disminuint en 8 punts respecte al trimestre anterior.

 

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte