617 dones víctimes de violència masclista. 53 homes condemnats, 6 d’absolts
L'Observatori Comarcal del Baix Llobregat publica l'informe trimestral de violència contra les dones amb l’anàlisi de les dades recollides pel Consejo General del Poder Judicial. Aquest informe recull dades de denúncies; mesures de protecció; assumptes penals i assumptes civils i ordres de protecció.
En el tercer trimestre de 2024 els partits judicials del Baix Llobregat van registrar 617 denúncies, el 79% de les quals van ser rebudes per atestat policial amb denúncia de la mateixa víctima de violència masclista, el 15% per intervenció directa policial i el 4% presentades per informe de lesions. Disminueixen les denúncies. Es registren 17 denúncies menys respecte al segon trimestre de 2024 i 3 més respecte del tercer trimestre de 2023.
Creix la dispensa a declarar del total de dones víctimes de violència masclista. El 9% de les dones decideixen no declarar contra el seu agressor (en el segon trimestre de 2024 aquest percentatge era del 3% i 8,6% en el tercer trimestre de 2023). De cada 100 dones víctimes de violència masclista, 9 decideixen no declarar en el procediment judicial. Aquesta proporció és superior al registrat al conjunt de Catalunya i Espanya.
Els assumptes civils d’ingrés directe augmenten. Durant el trimestre es van registrar 86 assumptes civils d’ingrés directe, processos contenciosos, que representaven el 13% dels registrats en el conjunt de Catalunya. Els principals assumptes civils són divorcis no consensuats, modificació de mesures no consensuades i altres tipus de mesura.
Els assumptes penals d’ingrés directe disminueixen. El nombre d’assumptes penals d’ingrés directe registrat va ser de 804, representant el 9,5% del total del conjunt de Catalunya. Es van registrar 59 faltes i 797 delictes als partits judicials del Baix Llobregat. Les lesions i maltractaments han estat els delictes més registrats (el 88% del total de delictes).
Creixen les ordres de protecció. Es van iniciar 151 ordres de protecció, el 98% incoades a instància de la víctima de violència masclista. El 55% de les ordres de protecció van ser adoptades. Disminueix el pes de les ordres de protecció denegades.
La majoria dels homes denunciats són de nacionalitat estrangera (53%). Les dones espanyoles víctimes de violència masclista a les que se’ls va activar una ordre de protecció són les majoritàries (54%). El percentatge de dones estrangeres (45%) a les que se’ls va activar una ordre de protecció a la comarca creix.
El 62% dels agressors a qui s’ha aplicat una ordre de protecció havien finalitzat una relació afectiva amb la víctima: el 54% ex-relació afectiva i el 8% són ex-cònjuges.
El sobreseïment provisional és la forma de terminació de l’assumpte jutjat més freqüent (38%) seguit de l’elevació a òrgan competent (32%). El percentatge de sentències condemnatòries és menor a la comarca (11%) que al conjunt d’Espanya (17%) però superior al de Catalunya (13%). El pes de les sentències representen un 11% sobre el total de formes de terminació dels assumptes judicials. El pes de les sentències condemnatòries respecte del total de les sentències també disminueix.