Accés de les Dones a la vida política local. Anàlisi de la presència de les dones a les llistes electorals presentades al Baix Llobregat

Les eleccions municipals del proper 22 de maig suposen un pas més en la consolidació de la nostra democràcia i una nova oportunitat per apropar les institucions públiques a la ciutadania i especialment a les dones. Malauradament les dones no ho han tingut fàcil per participar en l'àmbit públic i molt menys per aconseguir els drets polítics com ara el dret a l'expressió, a l'associació o el dret a vot. Mica en mica anem avançant en la consolidació dels drets formals tot i que la realitat ens deixa preocupants evidències de com continua sent desigual la participació política de les dones.

Segons l'anàlisi de les llistes electorals presentades pels propers comicis, realitzat per l'Observatori Comarcal del Baix Llobregat, d'una banda, ha augmentat 2 punt el percentatge de dones que formen part de llistes electorals, situant-se en el 46%, d'altra, s'ha reduït el percentatge de dones que encapçalen llistes electorals, especialment aquelles llistes presentades en els municipis més grans.

Si al 2007 el 26% de les llistes presentades estaven encapçalades per dones, al 2011, el percentatge es redueix al 21%. En el cas de les llistes presentades en els municipis de menys de 20.000 habitants, la reducció és de 8 punts, passant del 25% al 15% de llistes encapçalades per dones.

Amb la Llei per a la igualtat efectiva de dones i homes (3/2007) s'ha aconseguit reduir les desigualtats en aquest àmbit ja que la llei obliga als partits polítics a elaborar una llista equitativa, és a dir, que cap dels dos sexes superi el 60% en la composició de les llistes, concretament s'ha de complir aquest requisit en trams de 5. Però les desigualtats encara es fan evidents ja que s'observa com la presència de les dones en aquests trams és precisament en les últimes posicions de cada tram.

Des del Consell de les Dones del Baix Llobregat demanem que les diferents formacions polítiques tinguin present la necessitat de que les dones estiguin presents i liderin igual que els homes les institucions públiques.

Actualment des del Consell de les Dones estem elaborant la Declaració 100% Ciutadania per tal de garantir la plena igualtat tot consolidant les polítiques d'igualtat que durant aquests anys s'han desenvolupat a la comarca.

Imatges addicionals: 

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte