Acte de constitució del Consell de Salut del Baix Llobregat
Ahir a les 10:00 del matí arrencava el Consell de Salut del Baix Llobregat, el primer Consell de Salut a nivell comarcal de tota Catalunya. Un Consell que mira de protegir i fomentar els hàbits saludables del 18% de la població catalana.
El Consell Comarcal del Baix Llobregat, en sessió plenària celebrada el dia 17 de desembre de 2018, va aprovar definitivament el Reglament del Consell de Salut del Baix Llobregat. En conseqüència, es procedeix a publicar el text íntegre del referit Reglament, el dia 2 de gener del 2019 al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona.
És l’objecte del Consell de Salut, promoure la participació dels ajuntaments, amb la col·laboració dels agents socials i econòmics, les institucions, entitats, plataformes i associacions comarcals representatives i implicades en els aspectes relacionats amb la salut a la comarca, per recollir propostes pel que fa a la planificació, la gestió i l’avaluació dels serveis de salut a partir de la creació d’un espai estable de debat, a fi de contribuir a la millora de la qualitat dels recursos disponibles.
L’acte de constitució va ser conduït pel president del Consell Comarcal, Josep Perpinyà, va comptar amb la presència i participació de la secretària general del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, Laura Pelay, , i del gerent de l’Àmbit Metropolità Sud, regió sanitària de Barcelona del Servei Català de la Salut, Joan Puigdollers. En les seves intervencions es va informar de la rellevància que està agafant l’abordatge de la salut comunitària, tenint cura de la salut de l’entorn per tal de protegir la salut individual i col.lectiva. L’atenció primària es posiciona com l’eix central de les millores i reptes a resoldre en l’actual i proper període.
Seguidament a la presentació institucional es va realitzar una taula de presentació de propostes de Comissions de Treball, quatre en total, presentades per l’alcalde i vocal del Consell de Direcció del CatSalut, Enric Llorca, l’alcalde de Martorell i vicepresident del Consell Comarcal, Xavier Fonollosa, el conseller de Polítiques de Benestar i Desenvolupament Social del Consell Comarcal, Xavi Paz, i el vicepresident i conseller d’Educació del Consell Comarcal, Jordi Gil.
En aquesta taula es van fixar les línies del treball que a partir d’avui comença a emprendre el Consell de Salut: anàlisi de la situació dels serveis de salut de la comarca, tan a nivell d’infraestructures com a nivell de recursos; impulsar la formació i innovació vinculada als centres hospitalaris; fomentar la interrelació amb serveis socials i salut mental i impulsar els consells de salut municipals, així com el seguiment de les polítiques de salut desenvolupades a cada vila de la comarca.
A continuació va participar la taula formada pel secretari general intercomarcal de CCOO del Baix Llobregat, Alt Penedès, Anoia i Garraf, Josep Maria Romero, el secretari general d’UGT Baix Llobregat, Carlos de Pablo, la vicepresidenta i directora general d’AEBALL, Rosa Fiol, i el president de PIMEC del Baix Llobregat, Joan Soler. En aquesta taula es va apuntar i definir la salut del segle XXI, es va reflexionar pel que fa al trànsit cap a un nou model de Salut al Baix Llobregat.
Durant totes les intervencions es va fer èmfasi en la necessitat d’establir sinèrgies entre salut i els recursos i serveis de l’àmbit social, ja que les problemàtiques actuals impliquen diverses àrees de la persona, tenint en compte la dimensió bio-psico-social.
Igualment, es va fer referència a les necessitats de posar de relleu la salut mental, com a indicador que augmenta entre els problemes de la població jove i adulta.
Es va concloure l’acte assumint reptes i encoratjant als membres del Consell de Salut a començar el camí per tal de:
• disminuir la desigualtat social en salut
• disminuir les desigualtats de gènere en salut
• abordar els reptes de l’envelliment i la cronicitat més enllà de l’àmbit sanitari.
Una fotografia de família va posar el punt i final a l’Acte de Constitució del Consell de Salut del Baix Llobregat, simbolitzant el tret de sortida i l’adhesió de tots els membres a aquest espai de treball.