Activitats de lleure educatiu: línies mestres per a l’estiu 2020

El món de l’educació en el lleure, amb una llarga i reconeguda trajectòria a casa nostra, feia setmanes que es preguntava si podria programar activitats aquest estiu i, si aquestes es plantejaven, en quines condicions haurien d’organitzar-se.

Aquest dilluns s’ha donat a conèixer el document marc que estableix els requisits mínims imprescindibles per a poder realitzar activitats d’educació en el lleure amb caràcter general. Georgina Oliva, Secretària d'Infància, Adolescència i Joventut, ha definit el document com el full de ruta a partir del qual es treballarà per a l’elaboració de protocols específics segons les diferents tipologies d’activitats. Durant aquesta setmana, segons que ha anunciat en roda de premsa, es treballarà de forma concertada amb el sector del lleure i els ens municipals amb l’objectiu de determinar els criteris particulars per a cada tipus d’activitat.

Les diferents velocitats de desconfinament seran crucials a l’hora d’engegar activitats d’educació en el lleure, ja que la premissa és que aquestes es puguin desenvolupar a partir de la fase 3. Serà l’entrada d’un territori a aquesta fase de desescalada la que donarà el tret de sortida a les activitats.

Mentrestant, el document que recull els “Criteris generals per a l’organització de les activitats de lleure educatiu per a l’estiu 2020” planteja les primeres mesures de protecció i seguretat. En paraules de Georgina Oliva, es tracta “d’una pauta genèrica a partir de la qual començar a planificar i organitzar les activitats”. En aquest sentit el document estableix, per una banda, que caldrà garantir una distància de dos metres entre persones. Per una altra, anuncia la creació de grups de convivència de, com a màxim, deu infants/adolescents. Les ràtios es mantindran tal com determina la normativa vigent. Seran grups tancats, de manera que no entraran en interacció amb altres grups que puguin estar desenvolupant activitats en el mateix moment i en el mateix espai/instal·lació. S’exposa en el document referenciat que aquesta dinàmica permetrà assegurar les condicions de traçabilitat i facilitarà l’aïllament de possibles contagis sense interrompre el desenvolupament de les activitats a la resta de grups.

Una altra de les mesures que caldrà tenir present és la incorporació, en les rutines, de mesures de protecció, d’higiene i de desinfecció. En aquest sentit, es requerirà a l’organització de l’activitat un protocol específic en el qual s’haurà de garantir la higiene i desinfecció diària dels espais on es realitzin activitats i dels elements comuns. També serà necessari comptar amb un protocol específic pel que fa a la manipulació d’aliments i un tercer que concreti les mesures de seguretat que es prendran en l’àmbit de la salut.

Georgina Oliva ha avançat que, amb la finalitat de garantir que totes les persones involucrades en les activitats d’educació en el lleure coneguin els protocols, des del Departament de Salut i amb coordinació amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, es posarà a disposició dels i les professionals una formació específica.

Finalment, interpel·lada directament sobre les possibilitats de les famílies per accedir a beques ofertes per part de la Generalitat, la Secretària ha confirmat que es mantindran els criteris que han definit les situacions de vulnerabilitat fins ara, si bé aquests seran revisats amb l’objectiu d’introduir-hi indicadors vinculats a les conseqüències sobrevingudes per la pandèmia. El pressupost disponible que es dedicarà a becar activitats d’educació en el lleure per a infants i adolescents aquest estiu no s’ha concretat encara.

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte