Anton Costas participa al Ple del Consell Econòmic i Social del Baix Llobregat

El catedràtic de Política Econòmica de la UB, Anton Costas va participar ahir al Ple del Consell Econòmic i Social del Baix Llobregat amb la conferència “Refent el món postcovid”.

Amb una mirada positiva, l’economista va exposar que les dades del tercer trimestre, pel que fa al PIB, al consum i a les exportacions, entre d’altres, són bones, trencant tots els pronòstics, i assegura que les del quart trimestre seran encara millor.

Així mateix va assegurar que l’economia espanyola es recuperarà perquè hem caigut més i perquè el nivell d’estalvi ha estat major, tot i això, pronostica un increment de les desigualtats socials, i tot que econòmicament ens recuperarem, socialment farem un pas enrere.

Hem de posar el focus en la recuperació des de l’àmbit local, perquè és aquí on es manifesten les majors necessitats i els principals problemes de caràcter econòmic i social. La col·laboració de les diputacions i de les administracions autonòmiques serà indispensable tenint en compte que  els ens locals no disposen de la capacitat suficient per finançar, planificar i gestionar per si soles aquesta recuperació.

També va fer menció als Fons Europeus, mecanismes de planificació estratègica que tenen com principal missió atendre les despeses extraordinàries derivades de la pandèmia i que es destinaran a projectes d’inversió per a modernitzar l’economia. Els Fons Europeus ens donaran l’oportunitat, per primera vegada, de disposar d’un finançament extraordinari, però només podrem disposar d’aquests fons si som capaços de millorar la nostra capacitat de gestió, d’organització i de cooperació.  Són fons amb un llenguatge propi i amb procediments específics que haurem d’abordar si volem ser beneficiaris.

A continuació, la consellera de Desenvolupament Econòmic i Estratègic, Lourdes Borrell va donar pas a la presentació de la Guia de Clàusules Socials del Baix Llobregat, una eina ètica, eficient i inclusiva, que dona compliment a dos dels eixos del Pacte per un nou impuls econòmic i social del Baix Llobregat i que ha estat elaborada pel consultor en clàusules socials i contractació pública, Santiago Lesmes.

En la seva presentació, en Santiago Lesmes va posar en relleu la necessitat d’aquesta Guia davant de dades com que les empreses d’economia social representen el 10% del PIB i suposen només un 1,90% de les contractacions per part de les administracions públiques.

Seguidament la presidenta del Consell Comarcal, Eva M. Martínez, va donar pas al tercer punt de l’ordre del dia, la proposta de modificació de l’actual reglament del Consell Econòmic i Social, una proposta de millora en el sistema de participació que afavoreixi a tots els ajuntaments.

Amb la modificació proposada, el Comitè d’Impuls Socioeconòmic del Baix Llobregat assumiria les funcions de la Comissió Executiva, i es crearien dos òrgans de govern nous, d’una banda una Comissió Territorial, formada pels 30 ajuntaments, i una Taula Política que estaria integrada pels grups polítics comarcals amb representació al Ple del Consell Comarcal.

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte