Autoconsum energètic municipal a partir de la biomassa

El dijous 25 de febrer va tenir lloc la jornada Autoconsum energètic municipal a partir de la biomassa, organitzada pel Clúster de la Bioenergia de Catalunya i el Consell Comarcal del Baix Llobregat, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i  l'Agència per la Competitivitat de l'Empresa de la Generalitat de Catalunya.

La presidenta del Consell Comarcal, Eva M. Martínez, va donar la benvinguda al públic assistent i va ressaltar cal que incentivar la gestió d’aquests boscos per fer-los més resilients davant del canvi climàtic  i el risc de grans incendis forestals, al Baix Llobregat tenim un 55% de superfície forestal, quasi 27.000 ha, de les quals més de la meitat són de bosc dens, i que és molt majoritàriament de propietat privada, més del 90%.

A la jornada, que anava adreçada a personal, d'àmbit polític i tècnic, dels ajuntaments de la comarca, es van tractar aspectes com que al Baix Llobregat tenim potencial de biomassa forestal que podem aprofitar i que és una energia renovable, neutre a nivell d’emissió de CO2, i que pot ser una oportunitat per generar activitat econòmica, fet molt rellevant actualment. Que les calderes d’equipaments municipals, per la dimensió, disseny, mesures preventives i ús de combustibles de qualitat com l’estella forestal,  són eficients a nivell d’emissions i són compatibles amb les exigències que tenim a nivell d’emissió de partícules i de compostos com els NO2. Això és molt rellevant en territoris com el nostre, on tenim exigències suplementàries per mantenir una bona qualitat de l’aire. Que la gestió forestal és l’eina que tenim per prevenir grans incendis. Promoure la demanda d’estella forestal de proximitat, mitjançant projectes de calderes en equipaments públics, és un incentiu a la gestió forestal. O que a la comarca tenim experiències locals potents, com és el cas de Begues, que  fa deu anys que utilitzen la biomassa forestal per abastir energèticament equipaments municipals.  I tenim d'altres municipis, com Corbera de Llobregat, Pallejà,  Sant Boi de Llobregat, Sant Climent de Llobregat o Torrelles, en fase d'implantació. L’expertesa dels casos d’èxit pot servir d'inspiració a altres municipis.

La cloenda va anar a càrrec del conseller de Medi Ambient, Jordi Carbonell, qui va aprofitar per explicar el projecte de les Muntanyes del Baix, impulsat des del Consell Comarcal, i en el qual 16 municipis compartim i ens coordinem per gestionar el territori agroforestal. Així mateix, va especificar que en el marc d’aquest projecte i estrictament en l’àmbit de la biomassa, estem treballant en diferents aspectes adreçats a incentivar i activar les associacions de propietaris forestals, per tal que siguin un focus de dinamització de la gestió forestal. Millorar la coordinació de la gestió supramunicipal de la biomassa i veure si podem aportar valor compartint o coordinant subministrament d’estella. I impulsar, en col·laboració amb el Clúster de la Bioenergia, que algunes indústries es plantegin el pas a la biomassa forestal com a font d’energia per als seus processos.
Imatges addicionals: 

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte