Carta oberta del Conseller en el Dia Mundial del Medi Ambient

Avui, 5 de juny, se celebra el Dia Mundial del Medi Ambient i escric aquestes paraules confinat a casa i esperant que la pandèmia de la COVID-19 ens permeti aviat recuperar la normalitat.  Una nova normalitat, diuen alguns.

L'experiència que està vivint la humanitat ens mostra com som de vulnerables i quedem sorpresos de com una malaltia provocada per un virus, un microorganisme invisible a l’ull humà, apareix en una punta del món i en tres mesos paralitza el món sencer, a pesar de tenir uns grans avenços sanitaris i tecnologies innovadores que, en teoria, ens han de protegir. I aquesta experiència es torna més dolorosa quan deixa víctimes mortals en el nostre entorn, a totes les societats i a tots els països.

Moltes preguntes em venen al cap arrel d’aquesta situació. Com ha sorgit el virus?  Com s’ha pogut estendre tant ràpidament? Com no hem estat capaços de veure-ho a venir i aturar la pandèmia des del seu inici?  Són preguntes de l’actualitat social.  Però també tinc preguntes de futur, de futur immediat. Quina ha de ser la “normalitat” a la qual hauríem de tornar?  És la normalitat que teníem la culpable de la situació actual?  Sembla ser que sí, hi ha estudis i informes que diuen que el nostre mode de viure ens ha portat a la situació crítica on som.

Per això em plantejo, juntament amb molts altres, si hem de retornar a la mateixa situació d’on veníem. Crec que un cop superada l’emergència sanitària, i sense deixar de banda la vessant social i econòmica, haurem d’aprendre la lliçó per prevenir futures pandèmies i ens haurem de plantejar quines han estat les causes reals de la situació que estem vivint. Ens adonem que l’actual model de globalització capitalista genera impactes a gran escala  que poden propiciar la propagació de virus com el SARS-CoV-2 i com a responsables polítics ens correspon plantejar-nos quina direcció hem de prendre a partir d’ara.

La crisi de la Covid19 ens ha agafat per sorpresa però la crisi ambiental no és cap sorpresa, ja fa anys que els científics ho venien avisant, i com a polític em pertoca fer autocrítica. Els polítics no hem estat a l’alçada, no hem escoltat a la comunitat científica que fa anys que donen veus d’alarma sobre les grans problemàtiques ambientals que estan assetjant el nostre planeta, el canvi climàtic, la pèrdua de biodiversitat, el tràfic d’espècies, l’esgotament dels recursos naturals, el consum animal descontrolat, en són alguns exemples. Nosaltres formem part de la natura i no podem prescindir-ne encara que vulguem, ignorar aquesta obvietat està posant en perill la nostra pròpia existència.

Així doncs, m’adreço als tots els que vivim en el Baix Llobregat per traslladar-vos un missatge optimista, tot i la gravetat del problema. Sabem cap a on hem d’anar, seguint el camí que els científics ens estan marcant, i hem de tenir clares les prioritats i ser valents per impulsar les polítiques locals que han de contribuir  al canvi de paradigma, al canvi potent i estructural de la nostra societat, un canvi de valors per no repetir els errors del passat. 

En els propers anys caldrà desenvolupar projectes a nivell local i comarcal que permetin apostar decididament per les energies renovables, l’economia circular, la gestió dels espais agroforestals, el foment de la biodiversitat, la mobilitat sostenible, el consum responsable i de proximitat, entre d’altres.

En aquest camí, espero acompanyar-vos recolzant aquest impuls que ha de fer del Baix Llobregat una regió més sostenible, més habitable, menys contaminada, més resistent als canvis, socialment més justa, més compromesa i responsable, o sigui, més conscient.

No podem repetir els errors del passat. Aquesta pandèmia no pot quedar com una anècdota de la història. Hem de generar aliances i complicitats, treballar transversalment, planificar les nostres accions a mig i llarg termini. Hem de construir un nou futur entre totes i per tothom.

Som-hi

Jordi Carbonell Blázquez

Conseller de Medi Ambient

 

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte