Compromís amb les Muntanyes del Baix, un espai privilegiat

El Consell Comarcal i els 16 ajuntaments de l’àmbit de les Muntanyes del Baix han refermat el compromís en el desenvolupament del seu Pla Director, com un instrument de gestió d’aquest territori.

Avui dimecres 3 d’abril de 2019, a la seu del Consell Comarcal a Sant Feliu de Llobregat, s’ha reunit la Comissió de Seguiment de les Muntanyes del Baix, que és l’òrgan que vetlla pel compliment del  conveni de col·laboració que els 16 municipis d’aquest àmbit territorial i el Consell Comarcal van signar el juny de 2018. En el marc d’aquesta reunió, s’ha fet repàs dels avenços i tasca feta en els darrers sis mesos, i especialment s’ha refermat el compromís d’ajuntaments i Consell Comarcal en continuar treballant en el projecte de les Muntanyes del Baix, com un espai privilegiat que mereix una atenció i suport singular.

En l’àmbit de la feina feta, s’ha posat de relleu que s’està actualitzant el Pla Director de les Muntanyes del Baix, que és, en essència, una diagnosi i un pla d’actuacions que orienten la gestió territorial d’aquest espai. Aquesta actualització respon a la necessitat d’incorporar els tres municipis que s’han afegit més recentment a les Muntanyes del Baix (Castellví de Rosanes, Martorell i Sant Andreu de la Barca), així com al fet que, passats uns anys des de la diagnosi inicial, cal actualitzar les actuacions previstes per adequar-les a les noves realitats.

En la reunió s’ha destacat també que es disposa d’unes ordenances tipus, per tal que tots els ajuntaments de Muntanyes del Baix tinguin el mateix punt de partida a l’hora de regular la protecció i l’ús públic de l’entorn natural, i que es disposa també d’una infografia comuna que permetrà informar als visitants quan accedeixin a aquest espai privilegiat de la comarca.

La Comissió de Seguiment ha valorat també els avenços en l’aprofitament de la biomassa forestal com una oportunitat de gestió que ha de contribuir a reduir el risc d’incendi forestal. Aquests avenços s’han concretat en estudis que quantifiquen i planifiquen l’aprofitament de la biomassa forestal, en suport institucional que ha facilitat que altres institucions supramunicipals s’impliquin amb suport econòmic a equipaments com calderes de biomassa en instal·lacions municipals, així com en l’inici del treball coordinat amb altres administracions i entitats per analitzar models de gestió forestal que dinamitzin l’aprofitament  del bosc en aquest territori.

Les Muntanyes del Baix són un espai privilegiat al marge dret del riu Llobregat, en un espai continu que s’estén des dels nuclis urbans del Delta del riu, el massís del Garraf – Ordal i fins a les carenes que delimiten les conques de l’Anoia i el Llobregat. En conjunt són més de 120 km2, amb més de 12.000 ha, de les quals més de 10.000 ha corresponen a superfície forestal.  De les Muntanyes del Baix en destaquen els seus valors vinculats als aprofitaments agrícoles, ramaders i forestals que han modelat el paisatge, els valors naturals i paisatgístics (element clau en la infraestructura de l’Anella Verda on hi ha més de 5.000 ha que són Xarxa Natura 2000), així com un  patrimoni extens, tan material com immaterial, a nivell natural, cultural, arquitectònic i festiu. I tot plegat, coexistint amb una població de més de 300.000 persones, per la qual cosa, a més, cal afegir-hi l’ importantissim valor social d’aquest territori.

El projecte de les Muntanyes del Baix ha de contribuir a dinamitzar la gestió forestal, agrícola i ramadera, per tal que l’espai esdevingui menys fràgil front a riscos com els incendis forestals, que de fet, constitueix l’amenaça més gran a les Muntanyes del Baix, i que pot agreujar-se amb el canvi climàtic.

Els municipis que integren les Muntanyes del Baix són: Begues, Castellví de Rosanes, Cervelló, Corbera de Llobregat, Gavà, La Palma de Cervelló, Martorell, Pallejà, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Climent de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Torrelles de Llobregat, Vallirana i Viladecans.

Imatges addicionals: 

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte