Desigualtats persistents en el mercat laboral
L’Informe Dones i Mercat de Treball 2024, publicat per l’Observatori Comarcal i el Consell de les Dones del Baix Llobregat, revela una millora en l’ocupació a la comarca, però també mostra un empitjorament de la situació de les dones en el mercat laboral. Factors com l’augment de la temporalitat, la reducció de la població activa femenina i el creixement de l’atur de llarga durada entre les dones són motiu de preocupació.
Tot i que l’ocupació ha crescut a la comarca i s’ha reduït la bretxa de gènere en alguns indicadors, les dones continuen en una posició més precària en el mercat de treball. La taxa d’activitat femenina ha disminuït, mentre que la masculina ha crescut. Així mateix, el treball a temps parcial continua tenint nom de dona: un 20% de les dones treballen en aquest tipus de jornada, davant només un 8% dels homes.
El nombre de dones empresàries i cooperativistes s’ha reduït respecte a 2023, representant només el 34,4% del total. Tot i això, l’emprenedoria femenina ha augmentat.
Les cures i les desigualtats en l’ús del temps
Les dones continuen assumint majoritàriament les responsabilitats de cura. El 90% de les excedències per tenir cura d’un familiar han estat sol·licitades per dones. Pel que fa a les excedències per cura de fills, el 43,8% han estat demanades exclusivament per les mares, mentre que el 50% s’han compartit entre ambdós progenitors. Malgrat l’augment de les excedències sol·licitades pels pares (+13,8% respecte a 2022), aquestes continuen sent molt inferiors a les concedides a les mares.
Bretxa salarial i pensions
La bretxa salarial segueix sent una realitat, especialment entre els salaris més baixos, on arriba al 35,5%. A mesura que augmenta el nivell formatiu de l’ocupació, la diferència salarial es redueix. Així mateix, la bretxa de pensions és encara més gran que la salarial: el 2023, els homes van percebre pensions un 39% més altes que les dones. A més, les dones són majoritàries en les pensions no contributives, que són de menor quantia, i només el 43% de les persones pensionistes per jubilació són dones.
Atur i precarietat laboral
L’atur al Baix Llobregat continua afectant més les dones que els homes. L’any 2024 s’han registrat 19.338 dones aturades davant 13.565 homes. Tot i la disminució moderada de l’atur respecte a 2023 (-2% en dones i -4% en homes), la feminització de l’atur ha crescut: el 58,8% de les persones aturades a la comarca són dones.
A més, l’atur de molt llarga durada ha augmentat, especialment entre les dones. La temporalitat també ha crescut, tot i que la diferència entre dones i homes s’ha reduït.
El mercat laboral al Baix Llobregat: avanços i reptes
L’afiliació a la Seguretat Social ha augmentat per quart any consecutiu, amb un creixement més elevat entre les dones. No obstant això, continua havent-hi un 7% menys de dones afiliades que homes. Només un municipi de la comarca té més dones afiliades que homes.
Pel que fa a la distribució per edat, les desigualtats s’agreugen amb els anys. Mentre que entre les persones menors de 30 anys la diferència de gènere és inferior al 4%, entre les majors de 55 anys supera el 13%. A més, com més edat, més temps es triga a sortir de l’atur.
L’índex de feminització del mercat laboral mostra grans diferències per sectors. Els serveis a la ciutadania (245%) i al consumidor (123%) són els més feminitzats, mentre que sectors com la construcció (15%) i l’agricultura (32%) continuen estant fortament masculinitzats.
“Tot i que l’ocupació ha crescut i es redueixen algunes bretxes de gènere, la desigualtat laboral entre dones i homes continua sent molt present. L’atur femení, la temporalitat, la bretxa salarial i la càrrega de les cures són reptes encara pendents per garantir una igualtat real en el mercat de treball” afirma la consellera de Feminisme, Vicky Castellanos.