Dificultats en l'abordatge de casos de violència masclista

El Consell Comarcal trasllada a l'Institut Català de les Dones les dificultats de les professionals de la comarca en l'abordatge de casos de  violència masclista, a conseqüència de la crisi de la Covid-19.

El passat dimarts 12 de maig, el Consell Comarcal va celebrar la darrera reunió de comissió de violència masclista amb 38 tècniques de la comarca, per tractar les dificultats amb les quals s'estan trobant les professionals a l'hora d'abordar els casos de violència masclista, a conseqüència de la crisi de la COVID-19.

Posteriorment a aquesta reunió, el Consell Comarcal va traslladar les conclusions a l'Institut Català de les Dones, per informar a la institució i demanar la seva col·laboració per resoldre aquestes dificultats:

  • Dificultat en la tramitació de prestacions com la RAI (Renda Activa d'Inserció) per víctimes de violència masclista, ja que aquest tràmit on line no està sent gens fàcil ni àgil per les dones ni per les professionals que les orienten; i per tant, caldria facilitar aquest tràmit i fer-lo més àgil, ja que es deixa a les dones víctimes de violència masclista desprotegides econòmicament i això pot facilitar el retorn amb l'agressor, per dependència econòmica envers ell.
  • Retard en les entregues d'ATENPRO (el dispositiu mòbil d'atenció i protecció per víctimes de violència masclista), sent un dispositiu que s'activa en casos greus i d'elevat risc per la víctima; per tant, els retards en les entregues sovint generen desprotecció envers la víctima i poden elevar el risc i la gravetat del cas mentre arriba el dispositiu.
  • Paralització dels processos judicials que estan en marxa, generant violència econòmica a les dones quan es produeix impagament de pensions d'aliments, i violència psicològica per no poder-se separar de la parella, ja que els tràmits civils estan aturats. Cal considerar que, moltes dones víctimes de violència masclista no han denunciat per por, però estan en procés de separació del seu agressor i no estan obtenint resposta, i és justament a aquests casos als quals volem donar protagonisme i veu, perquè són els que queden més invisibilitzats i són molt nombrosos.

Aquestes dificultats detectades són importants i estan afectant molt directament a les dones que s'atenen des de la comarca, i a les professionals que atenen a aquestes dones, generant impotència i frustració per no poder donar solució a les problemàtiques que presenten. Per això, el Consell Comarcal ha decidit traslladar aquests hàndicaps a l'Institut Català de les Dones, per demanar el seu suport, amb l'objectiu de no agreujar les conseqüències que està tenint la crisi de la COVID-19, en els casos de violència masclista, i evitar així la revictimització en les dones.

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte