El 10% del PIB de l’hostaleria generat a Catalunya correspon al Baix Llobregat.

El Consorci de Turisme del Baix Llobregat i l’Observatori Comarcal publiquen l’informe anual del sector turístic de la comarca. 2022 retrata una millora generalitzada dels indicadors turístics al Baix Llobregat, amb tot i això, no recuperem les xifres d’ocupació hotelera registrades amb anterioritat a l’esclat de la pandèmia.

El 16% de les empreses i el 13% de la població ocupada del Baix Llobregat desenvolupen activitats econòmiques relacionades amb el sector turístic. Mentre el total d’empreses de la comarca disminueixen en un 0,4% respecte a 2021, les del sector turístic augmenten un 1%. El ritme de creixement de la població ocupada, però, és major en el conjunt d’activitats econòmiques de la comarca (+7%) que en les turístiques (+4%).

33.134 nous contractes de treball en el sector turístic, 16.634 són de duració temporal. El nombre de contractes registrats respecte a 2021 creix de manera destacada, amb tot i això, no es recuperen les xifres de contractes registrats amb anterioritat de la crisi derivada per la pandèmia. Mentre que el 2019 es van registrar més de 43 mil contractes, en el 2022 es registren un 23% contractes menys.

Per activitats, destaquem que serveis d’allotjament són les que tenen una major taxa de temporalitat contractual (el 73% dels contractes són temporals) i un major creixement relatiu de la contractació. Serveis de menjar i begudes registren el major creixement absolut de la contractació.

Creix el volum de població ocupada en el sector. El nombre de població ocupada registrada en el 2022 (43.215) se situa com l’any amb major nombre d’ocupats des de 2008. El ritme de creixement de l’ocupació en turisme és menor a l’observat en el sector serveis però major al ritme de creixement del conjunt d’activitats d’economia.

En el 2022 es van registrar 3.312 persones aturades en les oficines de treball que havien estat ocupades en activitats turístiques. Aquesta xifra situa el 2022 com l’any amb menys persones aturades. Amb tot i això, el descens de l’atur és menor en el sector turístic que en el conjunt de l’economia.

61% d’ocupació de les places hoteleres. 1.089.929  turistes i 2.256.173 pernoctacions en els hotels del Baix Llobregat l'any 2022. Les dades generals de perfil i ocupació hotelera de 2022 recuperen les dades d’ocupació anteriors a la pandèmia. La xifra d’ocupació de les places hoteleres en oferta creix en  23 punts respecte a 2021 i se situa molt pròxima a la taxa d’ocupació de 2019 (65%).

El turisme que s’allotja als hotels de la comarca és majoritàriament espanyol (54% del total). Catalunya, França, Madrid, Regne Unit i Alemanya principals procedències de la clientela als hotels del Baix Llobregat en el 2022.

El preu mig d’una habitació en un hotel del Baix Llobregat en el 2022 va ser de 84,3 €. La mitjana tarifària creix en un 17% respecte a 2021.

Les principals motivacions en les estades als hotels de la comarca són els negocis (51% de les pernoctacions) i les vacances (35%). El principal canal de reserva és el directe (48%).

El clima empresarial supera l’aprovat en tots els mesos de l’any. Els mesos d’abril a agost registren les millors valoracions d’ocupació i de marxa del negoci per part de l’empresariat hoteler del Baix Llobregat. Maig registra la millor valoració de l’ocupació (amb un 8 sobre 10) i juliol de marxa del negoci (7,3).

L’ocupació declarada supera la prevista en la majoria dels mesos de l’any. Els darrers mesos de l’any, però, la prevista supera la declarada.

El 2022  registra una mitjana diària de 9.926 places hoteleres en oferta al Baix Llobregat. Setembre (10.477) i juny (10.473) són els mesos amb major nombre de places hoteleres en oferta.

Sens dubte, 2020 ha marcat un abans i després a tots nivells. El confinament general va tenir un impacte directe en qualsevol activitat econòmica i en aquelles activitats on la mobilitat i el tracte amb la clientela de manera presencial és imprescindible. Tenint això en compte, el Consorci de Turisme del Baix Llobregat continua dissenyant les seves accions de promoció per tal de potenciar el turisme com a sector estratègic de la comarca.

L'informe anual del sector turístic del Baix Llobregat combina dades generals del sector (clima empresarial, tendències futures o ingressos per turisme internacional) amb les dades concretes de la comarca (dades de mercat de treball: ocupació, afiliació, contractació i atur registrats; dades d’ocupació hotelera: perfil del turista, mitjana d’ocupació o de tarifes). Per a informació més detallada del paper del sector turístic a l'economia del Baix Llobregat podeu consultar l'informe complet que s’adjunta en aquesta notícia.

 

Document/s adjunt/s: 

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte