El Baix Llobregat, en la segona posició de l'Índex ADEG 2010 de competitivitat territorial.

La comarca del Baix Llobregat es situa per segon any consecutiu com la segona comarca en termes d'avantatges competitius de Catalunya, només per sota del Barcelonès. L'índex de competitivitat no només mostra com el Baix Llobregat es manté en el segon lloc del rànquing sinó que també s'observa una millora de 6 dècimes en l'índex global de la comarca.

Les dades, publicades per l'Associació d'Empresaris del Garraf, Alt Penedès i Baix Penedès, presenten una anàlisi en profunditat sobre els determinants de la competitivitat global del territori, no entesa com a creixement ni grau de desenvolupament econòmic sinó com els condicionants que ofereix l'entorn comarcal per afavorir la competitivitat de les empreses.

Així, es tenen en compte tot un seguit de factors relacionats amb la sostenibilitat social i mediambiental, la qualificació dels recursos humans, les infraestructures de transport i comunicacions, la disponibilitat de sòl per a l'activitat econòmica, la innovació i el desenvolupament tecnològic, l'accés als mercats i als proveïdors, el volum de l'activitat mercantil, el dinamisme empresarial i la disponibilitat de pols de desenvolupament i infraestructures.

Taula: Comarques amb un índex ADEG de competitivitat territorial més elevat

  Rànquing 2009 Rànquing 2010 Índex ADEG 2009 Índex ADEG 2010 Variació
Barcelonès 1 1 66,5 66,9 -
Baix Llobregat 2 2 47,6 48,2 -
Vallès Occidental 3 3 47,6 48,2 -
Tarragonès 5 4 44,2 45,5 1
Gironès 4 5 44,9 45,1 -1

En el cas del Baix Llobregat, que per segon any consecutiu iguala en valor de l'índex1 amb el Vallès Occidental, es veu una reducció en la distància amb el Barcelonès. La situació en relació amb aquest indicador respon a la interacció d'una sèrie de factors que situen a la comarca en una bona posició respecte d'altres comarques catalanes i l'afavoreixen com a pol d'atracció de l'activitat econòmica.

A la ubicació geoestratègica del Baix Llobregat, amb la proximitat a la ciutat de Barcelona i a les principals infraestructures de transport, s'hi ha d'afegir un sector industrial que, tot i que en els darrers anys ha perdut pes en favor de les activitats de serveis, manté una presència en el conjunt de l'activitat econòmica i en l'ocupació que es situa per sobre de la mitjana catalana.

L'aposta per la indústria i pels serveis a la producció, especialment en aquells sectors de tecnologia alta i mitjana-alta, ha fet que els llocs de treball en recerca i desenvolupament i els llocs de treball de serveis basats en el coneixement hagin augmentat de 2009 a 2010, tot i la pèrdua general d'ocupació donada en aquests anys. Pèrdua que, d'altra banda, s'ha vist suavitzada durant el 2010 en comparació amb anys anteriors i permet encarar amb optimisme el repte de la recuperació de la comarca en termes d'activitat econòmica i de llocs de treball.

http://www.adeg.cat/cat/indicadors_adeg.php


1 El valor de l'índex va de 0 a 100. Segons la mètrica utilitzada a l'estudi, una comarca que presentés els millors paràmetres possibles en tots els indicadors obtindria una puntuació final de 100.

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte