El Baix Llobregat reclama una aposta clara per la Formació Professional a la comarca
La consellera de Desenvolupament Econòmic i Estratègic, Lourdes Borrell i el segon vicepresident i conseller d’Educació Jordi Gil s’han reunit aquest dimarts 21 de febrer, amb el president de l’Agència FPCAT, Fabian Mohedano, per presentar les mancances i necessitats del Baix Llobregat en matèria de Formació Professional.
La consellera i el conseller han presentat l’informe sobre l’estat de l’FP, document que fa recull de la situació actual a la comarca, amb les dades disponibles, i que té en compte tota la feina feta pel Consell de l’FP, les taules tècniques i l’Observatori Comarcal del Baix Llobregat.
L’objectiu de la reunió ha estat, d'una banda, presentar les principals característiques de l’oferta formativa i assenyalar les mancances i necessitats del territori al respecte. I de l’altre, exigir una aposta clara per a la interlocució territorial en la planificació i prospecció de necessitats de l’FP.
Declaració de la taula tècnica de l’FP del CISE sobre la Formació Professional al Baix Llobregat
A la reunió s’ha presentat també la declaració de la taula tècnica de l’FP del CISE sobre la Formació Professional del Baix Llobregat, que manifesta l’aposta de la comarca per potenciar i valoritzar la Formació Professional com a eix prioritari per donar resposta als desafiaments als quals s’enfronten les persones i empreses, millorar i articular un sistema integral de formació i qualificacions professional pel treball territori.
“El Baix Llobregat necessita recursos, cal ampliar les famílies dels cicles formatius per adaptar-les a les característiques del nostre teixit productiu, i cal també una planificació territorial de l’oferta, que atengui totes les necessitats i característiques de la nostra comarca, i que garanteixi que la formació professional sigui accessible a tot el territori i faciliti l’accés a un treball digne” assenyala el conseller d’Educació, Jordi Gil.
Així, la taula tècnica de l’FP, formada pel Consell Comarcal, les patronals AEBALL i PIMEC, i els Sindicats CCOO i UGT Baix Llobregat, reclama una aposta clara per una formació professional adaptada a les necessitats del mercat de treball local. “L’oferta de places d'FP no ha de respondre exclusivament a la demanda social sinó a les necessitats econòmiques i empresarials del territori. S’han d’adaptar els continguts i currículums a les necessitats de les empreses. i s’ha de garantir l’accés a l'FP tant en nombre de places pels que iniciem com la continuïtat a grau superior per l’alumnat de grau mig”, afirmen des d’AEBALL.
Demana també una formació professional que tingui un pressupost suficient per proveir als centres dels recursos humans i tècnics necessaris. “L'aposta de dignificació de l'FP és estratègica i fonamental. Al Baix Llobregat l'aposta pel treball digne i de qualitat passa reforçar el diàleg social i la concertació. L'exigència d'una forta inversió de recursos públics en formació i qualificació professionals que permeti fer una bona prospecció per adaptar oferta i demanda, orientació per donar sortida a vocacions i que redueixi les altes taxes d'atur juvenil actuals. També és fonamental millorar les condicions del professorat i inversions de material dels nostres centres formatius públics", declaren des de CCOO Baix Llobregat.
Exigeixen els recursos necessaris perquè els centres puguin oferir unes pràctiques formatives de qualitat i una FP que faciliti l’accés a un treball digne i es garanteixi una oferta pública accessible a tot el territori. “Un finançament suficient per a l’FP” reclamen des d’UGT Baix Llobregat. És necessari garantir una oferta pública suficient de places en tots els sistemes a nivell territorial i sectorial, al llarg de tot l'any. També és important per UGT el dret a la formació professional integrada, de qualitat i permanent al llarg de la vida dels treballadors independentment de la seva edat o situació laboral. Igualment, demanem un increment del pressupost per proveir als centres dels recursos humans i tècnics suficients”, manifesten des del sindicat.
I reivindiquen que cal millorar l’oferta en FP dual, tant inicial com ocupacional, i facilitar el seu accés i participació a les petites i mitjanes empreses, “Cal facilitar informació clara de les noves ocupacions. Que els orientadors i les orientadores laborals tinguin tota la informació dels itineraris formatius, i tinguin també una major claredat en les acreditacions”, apunten des de PIMEC.
“La nostra comarca necessita una oferta pública accessible a tot el territori, amb una oferta formativa que atengui als sectors i eixos estratègics per al desenvolupament econòmic del Baix Llobregat, i que s’augmenti i es faciliti l’oferta de formació professional dual, facilitant l’accés de les PIMEs en aquesta. Tampoc hem d’oblidar, i de fet, ha de ser un eix de treball prioritari, el biaix de gènere present a l’FP i, en especial, en aquelles famílies professionals que garanteixen una carrera professional de qualitat. Per això, sol·licitem reforçar la prospecció i l’orientació laboral integral que atengui els biaxos de gènere i edat existents al mercat de treball”, exposa la consellera de Desenvolupament Econòmic i Estratègic, Lourdes Borrell.
La declaració, que va estar aprovada per la taula tècnica de l’FP el dilluns 6 de febrer, s’elevarà al Ple del Consell Comarcal per a la seva aprovació.