El Baix Llobregat se situa 10 punts per sobre de la mitjana catalana pel que fa al nombre d’alcaldesses

L’Observatori Comarcal, amb el suport del Consell de les Dones del Baix Llobregat, presenta la segona part de l’informe sobre l’accés de les dones a la vida política, que pretén analitzar quina és la distribució segons gènere dels membres electes als ajuntaments de la comarca i al Consell Comarcal del Baix Llobregat. La primera part de l’informe es va presentar el passat mes de juliol, i analitzava la composició de les candidatures a les eleccions locals.

Analitzar la composició dels consistoris municipals des de la perspectiva de gènere implica analitzar la formació i distribució dels ens locals com un indicador que evidencia com les dones tenen menys oportunitats que els homes en l’àmbit polític, ja sigui en l’accés i la participació, com en les responsabilitats i grau de poder polític que uns i altres tenen l’oportunitat d’exercir en les administracions locals.

D’aquest informe es desprèn que dels 538 representants locals escollits en les darreres eleccions municipals 2019 del Baix Llobregat, 250 són dones. Aquesta xifra, per primera vegada, supera el 40% mínim exigit per la llei d’igualtat dones i homes del 2007 en la configuració de llistes. Si s’observa l’evolució de la constitució dels plenaris municipals, la presència de regidores creix de manera progressiva.

El percentatge d’alcaldesses a la comarca continua sent el 33,3%, no superant el criteri mínim d’igualtat del 40%, però 10 punts per sobre de la mitjana catalana que se situa en el 23%. Pel que fa a les regidores, assenyalar que s’arriba enguany al 46,5%, percentatge 4 punts per sobre de la mitjana catalana, que està en el 42%.

La composició del Consell Comarcal també reflecteix aquesta evolució vers la paritat. Així, el percentatge de conselleres se situa en un 43,6% i la presidència l’ocupa una dona.

En 40 anys d’ajuntaments democràtics continuats s’ha aconseguit assolir la paritat en la representació al Baix Llobregat, excepte pel que fa a les alcaldesses que encara s’està lluny, com a la resta de Catalunya.

 
Imatges addicionals: 

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte