El Consell Comarcal qualifica d’urgència i emergència trobar recursos davant l’augment de demandes de beques menjador

 El president del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Joaquim Balsera, i el conseller d’educació del Consell, Jesús Blanco, han qualificat avui com una urgència i una emergència la necessitat de trobar una solució per fer front al cost que representa la més gran demanda de beques de menjador escolar per aquest curs que ha rebut la institució comarcal. Balsera reclama la implicació de la Generalitat i la Diputació de Barcelona en l’aportació del finançament necessari. El ple del consell comarcal va aprovar per unanimitat una moció en què es demana a la Generalitat els recursos econòmics necessaris per afrontar la demanda.

S’estima que al llarg del curs és podran atendre unes 5.400 sol·licitud de beca de les 8.986 presentades. El perfil de les famílies becades és el de major grau de necessitat i d’urgència social d’acord amb els criteris socials i econòmics establerts. De les 3.586 sol·licituds que queden desateses, 1.457 corresponen a famílies que presenten un grau elevat de risc social (vegeu els detalls a l’informe que acompanya aquesta nota).

Segons Joaquim Balsera, les dades d’aquest any són prou importants com perquè s’aportin solucions urgents. “No pot ser –ha dit el president del Consell- que s’anunciï un fons extraordinari per part de la Generalitat d’1,8 milions que no sapiguem res de com es distribueix. A la comarca del Baix Llobregat falten uns 800.000 euros per cobrir les famílies que s'han quedat fora i es troben en una situació d'extrema vulnerabilitat. No pararem –ha prosseguit Balsera- fins que aconseguim aquests fons”, fent referència a l’acord que hi va haver amb la Diputació de Barcelona en una anterior ocasió.

Balsera ha demanat la implicació de la Diputació de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya en la resolució del problema de la manca de finançament actual, i ha assenyalat: “Que es posi una xifra. El que no es pot fer és fugir d’estudi. No es pot anunciar una mesura que després no es concreta. No al silenci per resposta”.

El president del Consell Comarcal ha subratllat que s’ha d’escoltar la institució comarcal, que ja va proposar solucions entre les quals la revisió de part dels procediments, com ara l’IVA que s’aplica. “Estem fent un crit d’atenció a la Conselleria. No pot ser no ser-hi”, ha indicat.

Per la seva banda, Jesús Blanco, ha expressat la seva preocupació per la situació de les famílies a les que no se les ha pogut concedir un ajut: “És una urgència i una emergència. Hem d’apostar per cobrir aquestes necessitats, a les que ja contribueixen i molt els ajuntaments i també la Creu Roja, que ha fet aportacions; hem d’apostar per la igualtat d’oportunitats”, ha manifestat.

Blanco ha criticat el Govern tot assenyalant que el Consell Comarcal i els ajuntaments no han rebut resposta de la Generalitat sobre l’anunci que es va fer en la línia que cap nen tindria privació alimentària i es quedaria sense beca. “El que demanem és un increment de recursos”, ha dit el conseller d’educació.

El Ple comarcal aprova una moció per garantir les beques menjador

El propassat dilluns 21 d’octubre el Ple comarcal va aprovar per unanimitat un moció que acorda exigir a la Generalitat garantir una partida que resulti necessària per a solucionar la problemàtica de urgència social que presenta la comarca respecte a les beques menjador. Exigeixen el pagament immediat de tot el deute corresponent a les beques menjador ja atorgades i proposen solucions per abaratir el cost de les serveis de menjador com es el de reconsiderar l’IVA que es carrega a les activitats de monitoratge dels menjadors escolars.

Els acords del plenari:

  1. Exigir a la Generalitat i a l’Estat que cerquin solucions per fer front a la demanda de beques menjador escolar a la comarca, reiterant la nostra disposició a col·laborar en aquest procés.
  2. Instar al Departament de Benestar Social i Família i al Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya a garantir l'increment de partida que resulti necessari, el suport econòmic i de recursos per a solucionar aquesta problemàtica d’urgència social. El pressupost que es requereix de manera urgent per atendre gairebé 1.500 famílies amb fragilitat social i que no disposen de beca menjador, és de 803.117,00 €
  3. Instar al Govern de l’Estat i a la Generalitat a reconsiderar l’IVA que carrega les activitats de monitoratge dels menjadors escolars, així com de les activitats extraescolars.
  4. Exigir al Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya el pagament immediat de tot el deute corresponent a les beques menjador ja atorgades pels alumnes d'ensenyaments universals i obligatoris.
  5. Enviar aquesta moció a les Conselleries de Benestar i Família i d'Ensenyament de la Generalitat, als diferents Consells Escolars Municipals del municipis del Baix Llobregat, a la Federació de Mares i Pares del Baix Llobregat i a la Junta de Directors del Baix Llobregat.
  6. Enviar aquesta moció als ajuntaments de la comarca per a la seva aprovació per l’òrgan competent.

Arxiu d'audio de la roda de premsa AQUÍ

Dossier de dades  AQUÍ

Moció del Ple AQUÍ

Document/s adjunt/s: 
Imatges addicionals: 

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte