El Consell de Salut impulsa la salut mental comunitària, a partir d'experiències locals i internacionals
El dimecres 18 de maig, va tenir lloc la Jornada d’Innovació Social Comunitària, promoguda pel Consell de Salut del Baix Llobregat, per impulsar la salut mental comunitària a la comarca, a partir d'experiències locals i internacionals.
La consellera de Salut del Consell Comarcal, Gina Pol, va inaugurar l'acte, acompanyada de Magda Cassamitjana, directora del Pacte Nacional per la Salut Mental de la Generalitat de Catalunya, i d’Enriqueta Vidal i Marta Poll, presidenta i directora de la Federació i Fundació Salut Mental de Catalunya, i coorganitzadores de la jornada.
L’objectiu principal d’aquesta jornada va ser impulsar i dinamitzar l’aproximació comunitària per tal de millorar i enfortir el treball a l’àmbit social, identificant possibles agents actius en el Baix Llobregat.
Durant la sessió es van presentar diferents experiències i bones pràctiques locals com les de l’Associació Salut Mental Barcelonès Nord presentada per Pedro Sánchez i Jordina Torrents, la d’Acció Comunitària per promoure les xarxes de suport mutu de benestar emocional, impartida per l’Alba de la Torre de Salut Mental Catalunya, i experiències internacionals com la de les Microàrees de Trieste (Itàlia), i les Connexions comunitàries com a tractament de la salut Frome (UK), impartides per la Tatiana Puyol de Salut Mental Catalunya. Totes amb un denominador comú, transmetre que mitjançant l’acció comunitària es contribueix a promoure la transformació social i la inclusió social, el desenvolupament del territori i a generar comunitats més cohesionades.
Les experiències exposades destaquen l’important paper actiu de les mateixes persones amb malaltia mental, com a persones expertes i dinamitzadores dels mateixos processos de transformació social. El paper del voluntariat actiu de la comunitat també és clau en els projectes presentats.
Seguidament, es va realitzar una dinàmica en grups on les persones participants, amb el suport de la dinamitzadora, Silvia Calvet, van fer una autodiagnosi de com cadascuna veia la realitat del seu territori i si s’havien adonat d’aquells elements per adoptar l’acció comunitària com un element de canvi i de desenvolupament per la millora de la salut mental i de la vida de les persones.
Tota la informació de la Jornada es pot consultar en aquest enllaç:
https://nuvol.elbaixllobregat.cat/index.php/s/nPcLZceTJQZa7sy